23.3.19

Ενοχή όπως πρωτόδικα πρότεινε ο εισαγγελέας και στο εφετείο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν

Συνεχίστηκε σήμερα για 7η ημέρα η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο χρυσαυγιτών, Χρ. Λιακόπουλου και Διον. Στεργιόπουλου, για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο συνεδριάζει στην αίθουσα Δ120Γ, στον 6ο όροφο του Εφετείου Αθηνών (Λουκάρεως).
Ο εισαγγελέας Αναστάσιος Σκάρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία απο πρόθεση κατά συναυτουργία, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς επίσης για οπλοφορία, οπλοχρησία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Λόγω ανωτέρας βίας δεν ήταν εφικτή η ζωντανή μετάδοση ολόκληρης της διαδικασίας από το The Case, ωστόσο θα ακολουθήσει σύντομα αναλυτικό ρεπορτάζ.
09:35 Ξεκίνησε η διαδικασία με την αγόρευση του εισαγγελέα, Αν. Σκάρα.
Εισαγγελέας: Κατά την άποψή μου οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός και γι’ αυτό του έκλεισαν τον δρόμο.
Το χτύπημα με το στιλέτο ήταν θανατηφόρο. Μετά το χτύπημα του Λιακόπουλου, ο Στεργιόπουλος τον χτύπησε 6 φορές. Όταν ο Στεργιόπουλος τον χτύπησε, ο Λουκμάν ήταν ακόμα ζωντανός.
Εάν το ζευγάρι των [αυτοπτών μαρτύρων] δεν έδινε τα στοιχεία των κατηγορουμένων δεν θα ήταν δυνατόν να συλληφθούν.
Θα αποδείξω ότι οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων είναι αβάσιμοι.
Τότε [2013] υπήρχε διάχυτη ατμόσφαιρα φόβου των αλλοδαπών, λόγω επιθέσεων εναντίον τους. Είχε κανένα λόγο ο Λουκμαν να εμπλακεί, στις 3 το πρωί που πάει να βγάλει μεροκάματο 20 ευρώ, με ημεδαπους; Ο ισχυρισμός [των κατηγορουμένων] για κεφαλοκλείδωμα [από τον Λουκμάν] δεν προβλήθηκε στις πρώτες καταθέσεις των κατηγορουμένων αλλά μόνο στο δικαστήριο.
Το αυτονόητο όταν θες να στρώσεις μια μηχανή [σ.: οι κατηγ. ισχυρίστηκαν ότι είχαν βγει να «στρώσουν» το μηχανάκι] δεν πας 3 το βράδυ με δεύτερο άτομο.
Είχαν πανομοιότυπα μαχαίρια, στιλέτο – πεταλούδα, φονικά μαχαίρια.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι είχαν αποφασίσει να βρουν κάποιον αλλοδαπό εκείνο το βράδυ, να του δείξουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος. Όχι συγκεκριμένα τον Λουκμάν αλλά οποιονδήποτε μελαμψό. Γι’ αυτό είχαν μαζί τους στιλέτα. Οι πράξεις έγιναν με συναπόφαση. Υπήρχε κοινός δόλος. Ευθύνονται και οι δύο άσχετα με το ποιό πλήγμα ήταν το θανατηφόρο.
Ο μάρτυρας [αστυνομικός] Γαλανόπουλος είπε στο δικό μας δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος είπε «Καλά τους κάναμε». Προκύπτει ότι δεν το έκαναν τυχαία. Πέρασαν από το Σύνταγμα γιατί δεν πίστεψαν οτι υπήρχαν μάρτυρες και ότι η αστυνομία θα ενεργούσε αμέσως.
Ο Λουκμάν δέχτηκε αναίτια κι απρόκλητη επίθεση.
Να απορριφθεί το αίτημα Στεργιόπουλου για μετατροπή κατηγορίας σε σωματική βλάβη. Είναι συναυτουργός.
Ο τρόπος που έδρασε ο Λιακόπουλος δείχνει άμεσο δόλο ή τουλάχιστον ενδεχόμενο.
Ορθά το πρωτόδικο ρατσιστικό κίνητρο. Και το παρόν δικαστήριο μπορεί να εκτιμήσει το έγκλημα ως ρατσιστικό. Χωρίς αυτό να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ποινή. Έχουμε δικαίωμα να αξιολογήσουμε το ρατσιστικό κίνητρο. Ποιο ήταν το κίνητρο τους; Να επιτεθούν σε αλλοδαπό.
Στέκομαι με συμπάθεια όμως στα 2 παιδιά που κατέστρεψαν τη ζωή τους. Θεωρώ ότι παραπλανήθηκαν από ιδεοληψίες φυλετικής ανωτερώτητας.
Πρόταση: Ένοχοι για ανθρωποκτονία απο πρόθεση κατά συναυτουργία, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Επίσης για οπλοφορία, οπλοχρησία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, Θ. Καμπαγιάννη και Δ. Ζώτο, για τις οποίες θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ σύντομα.
Η έδρα διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο 17/4, οπότε αναμένονται οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Κατά το τέλος της συνεδρίασης το ακροατήριο φώναξε συνθήματα:
«Σαχζάτ Λουκμάν για πάντα ζωντανός» και «Στο δρόμο νικιέται ο φασισμός».

Γραφει: Λουκάς Σταμέλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.