4.3.19

Νίκη για την Κεντροδεξιά στην Εσθονία, μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς


Νίκη για το κεντροδεξιό, οικονομικά φιλελεύθερο Κόμμα της Μεταρρύθμισης, αλλά όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατέγραψαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Εσθονία. Μεγάλη άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό κόμμα.


Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία της Κάγια Κάλας, συγκέντρωσε το 29% των ψήφων και πρόκειται να καταλάβει 34 έδρες από τις 101 του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται πως στην απερχόμενη Βουλή διέθετε 30 έδρες.


Ακολουθεί το Κόμμα του Κέντρου, υπό την προεδρία του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γιούρι Ράτας, με ποσοστό 23% των ψήφων, συγκεντρώνοντας 26 έδρες. Μία περισσότερη διέθετε στο προηγούμενο κοινοβούλιο.


Στην τρίτη θέση ανέρχεται το το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας, το οποίο κατάφερε να κερδίσει το 17,8% των ψήφων, δηλαδή 19 έδρες. Στην απερχόμενη εσθονική εθνική αντιπροσωπεία, το ακροδεξιό κόμμα διέθετε 7 έδρες. Η τεράστια άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κλίματος στην Εσθονία ακολουθεί την αντίστοιχη τάση ανόδου των κομμάτων της Ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Το συντηρητικό κόμμα Pro Patria και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι κυβερνητικοί εταίροι του Ράτας, καταλαμβάνουν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα. Επομένως, η προηγούμενη κυβέρνηση συγκεντρώνει 48 έδρες και χάνει την πλειοψηφία.


Από σήμερα ξεκινά ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων και η προσπάθεια αναζήτησης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η έκβαση της διαδικασίας αυτής θεωρείται αβέβαιη. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, πάντως, απέκλεισαν τον ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.


Σε περίπτωση που η Κάγια Κάλας καταφέρει να βρει συμμάχους και να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Εσθονία. «Κρατάμε όλες τις επιλογές για συνασπισμό πάνω στο τραπέζι, πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά [...] οι διαπραγματεύσεις τώρα θα αρχίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την εκλογική της νίκη.

Πηγη:https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/185828_niki-gia-tin-kentrodexia-stin-esthonia-megali-anodos-tis-akrodexias?fbclid=IwAR00U1rIMBG_1m0-vbNNpynDskaqV8kCEMc_G-58eQBjl0JHrlG-uz0iy_g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.