8.2.19

Βανδαλίστηκε το «Μνημείο Για τους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθησαν Επί Ναζισμού» στη Γερμανία

Για δεύτερη φορά βανδαλίστηκε, στο Βερολίνο, το «Μνημείο Για τους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού». Το γνωστό μνημείο, που από το 2008 βρίσκεται στο Τίργκαρτεν – σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος– είχε βανδαλιστεί ξανά στο παρελθόν, λίγους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια του, καθώς είχε υποστεί φθορές ο φράχτης που το περιέβαλλε, ενώ και το παράθυρό του είχε βρεθεί σπασμένο.


Αυτή τη φορά, σύμφωνα και με σχετική αναφορά της γερμανικής έκδοσης τέχνης Monopol, το μνημείο βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά. Όπως εξηγεί ο Μπάστιαν Φινκ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Maneo, η οποία καταγράφει τις ενέργειες άσκησης βίας κατά της «διαφορετικότητας», η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής στη γερμανική πρωτεύουσα. «Τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρ’ όλα τ’ άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα», αναφέρει ο Φινκ.


Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Μνημείου στη μνήμη των ομοφυλοφίλων που έπεσαν θύματα του ναζισμού. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset. Το σχέδιό τους περιλάμβανε και την προβολή μιας ταινίας την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα «παράθυρο» στην πλευρά της τετράγωνης, τσιμεντένιας κατασκευής.

Αρχικά οι σχεδιαστές του Μνημείου επιθυμούσαν, αντί για μια στατική δημιουργία, να παρουσιάσουν μια κατασκευή η οποία θα ενσωμάτωνε τον «χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή…».

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλαν στο Hyperallergic, οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset) σχολίασαν σχετικά με το βανδαλισμό του Μνημείου: «Μπορεί να αποκατασταθεί – είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του – πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος». Οι ίδιοι πρόσθεσαν: «Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία».

Το 2012, οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ). Το 2018, με τη συμπλήρωση 10 ετών από την ολοκλήρωση του Μνημείου τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, αυτή τη φορά από τον Γιάελ Μπαρτάνα. Στην περσινή επέτειο του Μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί. Πολλοί ευνουχίστηκαν ενώ χιλιάδες άλλοι στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/138410/Bandalistike-to-Mnimeio-Gia-tous-Omofulofilous-Pou-Dioxthisan-Epi-Nazismou-sti-Germania?fbclid=IwAR08LJPEuo03bpPtcsiNOyQsr9GXAJJJksSWBPouWrJF0ng6_3_Z2uzQJfU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.