28.2.19

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων προσφυγόπουλων στις ΗΠΑ

Σχεδόν 5.000 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση παιδιών μεταναστών υπό κράτηση στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτά αναφέρουν πως μέλη του προσωπικού είχαν σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους, πως τους έδειχναν πορνογραφικά βίντεο, αλλά και πως τους άγγιζαν διά της βίας.
Στα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών (HHS) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από τον Δημοκρατικό πολιτικό, Τεντ Ντιουτς, οι καταγγελίες χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2015 επί θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους αναφέρθκηαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντιουτς συνέδεσε το ζήτημα με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Αμερικανού προέδρου για τη μετανάστευση αναφορικά με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Μία πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 3.000 παιδιά μεταναστών να χωριστούν βίαια από τις οικογένειές τους.
«Τα έγγραφα μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους υπαλλήλους του HHS κακοποιώντας σεξουαλικά παιδιά» πρόσθεσε ο ίδιος για να επισημάνει πως τα νούμερα δείχνουν πως κατά μέσο όρο ένας ασυνόδευτος ανήλικος έπεφτε θύμα κάθε εβδομάδα. 
Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση το 2018 ανήλθε σε 1.261 αυξανόμενος κατά 192 ​​σε σύγκριση με το 2017. Ενώ υποτίθεται ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις διαπράχθηκαν από άλλους ανήλικους κρατούμενους, σε 178 από τις χιλιάδες καταγγελίες κατηγρούνταν μέλη του προσωπικού. Επίσης, ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρθηκε σε βάρος των υπαλλήλων αυξήθηκε το 2018. 
Πάντως, ο Τζόναθαν Ουάιτ, αρμόδιος αξιωματούχος για εποπτεία τέτοιων ζητημάτων στο HHS, εγείρει το ερώτημα κατά πόσον αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πράγματι μέλη του HHS ή συνεργάζονταν με εξωτερικούς εργολάβους. «Δεν υπάρχουν υπάλληλοι του HHS σε καμία από αυτές τις καταγγελίες» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως όταν υπάρχει καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, αυτή διερευνάται πλήρως, και όσες κρίνονται νόμιμες διαβιβάζονται ύστερα στο αρμόδιο δικαστικό τμήμα για δίωξη. Σημειώνεται ότι το 29% από τις 4.556 καταγγελίες μεταβιβάστηκε τελικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αξιωματούχοι υποστήριξαν πως  οι περισσότερες δεν έχουν τεκμηριωθεί. 
Ωστόσο, οι αναφορές για σεξουαλική επίθεση κατά ανηλίκων δεν είναι οι μοναδικές για τα αμερικανικά κρατητήρια, αφού δύο παιδιά από τη Γουατεμάλα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.