26.2.19

Επεισόδια και καταστολή στην Κέρκυρα για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, με την συγκέντρωση των κατοίκων της Λευκίμμης να αντιμετωπίζεται με καταστολή και χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ένας κάτοικος τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Όπως μεταδίδει το corfupress.gr, που δημοσιεύει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αρχικά οι κάτοικοι συναντήθηκαν με τους τοπικούς αξιωματούχους όμως στη συνέχεια δημιουργήθηκαν εντάσεις, και η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών. Από την καταστολή τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας κάτοικος.
Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν  ο Αντίπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι θα δοθεί άδεια για το ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.


Η θέση στην οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους κοντινότερους οικισμούς, σε μια περιοχή γεμάτη ποτάμια, υπόγεια νερά, αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η περιοχή είναι γεμάτη από αγροτικές εκτάσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους απέραντους ελαιώνες του νησιού.


Οι Αλυκές Λευκίμμης, ένας σημαντικός υγρότοπος περίπου 2.000 στρεμμάτων, ενταγμένος στο δίκτυο Natura, που φιλοξενεί πάνω από 180 είδη πτηνών, πολλά από τα οποία απειλούνται, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό και πολύ κοντά στο λάκκο που επιλέχτηκε για να θάβονται τα σκουπίδια του νησιού. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, βρίσκεται η παραλία και το δάσος του Αρκουδίλα. Μια πυκνή δασική έκταση 200 στρεμμάτων και μια από τις ωραιότερες παραλλίες του νησιού.

Παράλληλα, οι ΧΥΤΑ δεν είναι ασφαλείς εγκαταστάσεις διαχείρισης. Πρόκειται απλά για μεγάλους λάκκους, που υποδέχονται τεράστιους όγκους αστικών σκουπιδιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στους ΧΥΤΑ παράνομα, βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα. Η υποτυπώδης στεγάνωση των λάκκων, δεν αντέχει στο τεράστιο βάρος, ή ακόμη και τις μικρές σεισμικές δονήσεις που είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έτσι, τα τοξικά στραγγίσματα καταλήγουν να ρυπαίνουν μεγάλες εκτάσεις γύρω από τους ΧΥΤΑ, επηρεάζοντας το έδαφος, τα υπέργεια και υπόγεια νερά, τις καλλιέργειες, τις κοντινές ακτές, αλλά και τον αέρα της περιοχής στις οποίες βρίσκονται.

Διαβάστε αναλυτικά για τον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης εδώ.

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/138869/Epeisodia-kai-katastoli-stin-Kerkura-gia-to-XUTA-sti-Leukimmi?fbclid=IwAR2QIIT2KP2TMrd04uVW46ifVWP2eUFu7gYlhQ8PEQkQBJMtAOUwjDEgfB4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.