2.2.19

Σάμος: η ντροπή της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

Φαίνεται σαν ένα προσφυγικό στρατόπεδο στη Συρία, όμως είναι στην Ευρώπη


Το hotspot στη Σάμο για τους πρόσφυγες διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι παράνομο. 

Καλώς ήλθατε στην ντροπή της Ευρώπης.

Μοιραστείτε την αλήθεια για το hotspot της Σάμου και δείξτε στον κόσμο τι οι άνθρωποι εδώ πρέπει να υπομείνουν καθημερινά:

– 4.400 άνθρωποι ζουν παγιδευμένοι σε χώρο που χτίστηκε για 650 άτομα
– 1.500 από αυτά είναι παιδιά
– 300 από αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Θα πρέπει να είναι ο πιο προστατευμένος πληθυσμός στο στρατόπεδο, αλλά 30 από αυτούς ζουν σε χώρο σχεδιασμένο για 8, μερικές φορές χωρίς πόρτες ή παράθυρα ή ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Μερικοί ζουν ακόμη και σε σκηνές.


– 1.500 παιδιά χωρίς δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς τα τοπικά σχολεία τα απέρριψαν (μόνο το 5% των παιδιών του καμπ έγιναν δεκτά φέτος)
– Νεαρά κορίτσια κινδυνεύουν να παρενοχληθούν ή να βιαστούν σε καθημερινή βάση. Κατά την υποβολή των εκθέσεων, η αστυνομία δεν κάνει καμία ενέργεια

– 1.500 παιδιά αποκλείονται το δικαίωμα στη διατροφή: η γραμμή για ένα γεύμα διαρκεί έως και 4 ώρες και πολλά παιδιά πηγαίνουν και κοιμούνται με άδειο στομάχι. Η ποιότητα του φαγητού είναι επίσης ανεπαρκής για την ανάπτυξή τους


– 1.500 παιδιά στερούνται του δικαιώματος στέγης καθώς δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται να ζουν στο δάσος που περιβάλλει το στρατόπεδο
– 2 γιατροί για 4400 άτομα
– 1 ντους ανά 200 άτομα
– Οι τουαλέτες είναι σπασμένες και τα απόβλητα διαρρέουν στις σκηνές


– Η αστυνομία συλλαμβάνει και χτυπά τους ανηλίκους, μερικές φορές αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν έγγραφα που δεν μπορούν να κατανοήσουν για να απελευθερωθούν
– Οι αρχές χωρίζουν τις οικογένειες
– Το σύστημα απορριμμάτων είναι ανεπαρκές και τα παράσιτα και οι λοιμώξεις είναι συνήθεια 
– Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν όπως αποδειχθεί ιατρικά σε κατάσταση που επιδεινώνει τις υπάρχουσες ψυχολογικές συνθήκες δημιουργώντας ταυτόχρονα νέο τραύμα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα)



– Η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ ειδικά για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων. Που είναι τα χρήματα?
Η φωνή μας είναι ισχυρή και ο ρόλος μας είναι να σταθούμε δίπλα στα παιδιά και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους. Θα καταγγείλουμε τους δράστες με ψηλά τα κεφάλια μας. Δεν φοβόμαστε καμία διεφθαρμένη αρχή. Έρχεται ο καιρός για εκείνους που διαιωνίζουν την κατάχρηση με ατιμωρησία για όλο αυτό το διάστημα. Τέλος χρόνου.
– Άρθρο του Nicolò Govoni, από Still I Rise Team 
– Φωτογραφίες της Nicoletta Novara, από Still I Rise Team.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.