22.1.19

Κανένας συμβιβασμός για το shutdown στις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, της 30ης κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της με αποτέλεσμα 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να έχουν πάψει να πληρώνονται, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασχολήθηκε κυρίως με το Twitter, κάνοντας 40 αναρτήσεις.


Η Κυριακή του Τραμπ ξεκίνησε με μια ανάρτησή του για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ μαζί με καταγγελίες για την ελλιπή κάλυψη του θέματος από τον Τύπο. Βασικό θέμα όμως των αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου αποτέλεσε το shutdown και κυρίως η απόρριψη από τους Δημοκρατικούς της πρότασης που έκανε για την άρση του αδιεξόδου, προτού καν προλάβει, όπως επεσήμανε ο Τραμπ, να την υποβάλει.


Το Σάββατο ο Τραμπ πρότεινε ένα συμβιβαστικό σχέδιο, οι δύο βασικοί άξονες του οποίου ήταν η προστασία από απέλαση για τρία ακόμη χρόνια των λεγόμενων Ονειροπόλων, των παιδιών των μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ, και για  αντίστοιχο χρονικό διάστημα η παράταση της ισχύος της βίζας Προσωρινού Καθεστώτος Προστασίας που έχουν λάβει περίπου 300.000 άνθρωποι που κατάγονται από χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις ή έχουν σημειωθεί καταστροφές.

Σε αντάλλαγμα ο Τραμπ εξακολουθεί να ζητεί 5,7δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Όμως οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις προτάσεις αυτές «απαράδεκτες», ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, επεσήμανε ότι πρόκειται απλώς «για ένα συνονθύλευμα προηγούμενων πρωτοβουλιών που έχουν απορριφθεί, κάθε μία από τις οποίες είναι απαράδεκτη και συνολικά δεν αποτελούν μια προσπάθεια καλή τη πίστει για να αποκατασταθεί η βεβαιότητα στις ζωές των πολιτών».

Σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Πελόζι και οι Δημοκρατικοί «απέρριψαν την πρότασή μου χθες (Σάββατο) προτού καν προλάβω να μιλήσω».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αντίπαλοί του «δεν βλέπουν το έγκλημα και τα ναρκωτικά, βλέπουν μόνο το 2020, που δεν θα κερδίσουν», αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο δεν ξέχασε να απευθυνθεί και στη συντηρητική δεξιά, προσπαθώντας να την καθησυχάσει ότι η συμβιβαστική του πρόταση δεν ισοδυναμεί με αμνηστία. «Οχι. Η αμνηστία δεν αποτελεί μέρος της προσφοράς μου», τόνισε, εξηγώντας ότι η πρότασή του αφορά μόνο την τριετή παράταση του καθεστώτος των Ονειροπόλων και όσων έχουν ειδική βίζα.

Σε επόμενη ανάρτησή του ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στην Πελόζι κατηγορώντας την ότι συμπεριφέρεται «παράλογα» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ότι υποκύπτει στις πιέσεις των πιο αριστερών βουλευτών των Δημοκρατικών.

Πηγή:https://www.thepressproject.gr/article/137941/Kanenas-sumbibasmos-gia-to-shutdown-stis-IPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.