14.1.19

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο Γαβρόγλου!


Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και καλέσματα σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων) και η ΔΟΕ (ομοσπονδία δασκάλων) εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 11/1, την μέρα που κατατέθηκε το σχέδιο νόμου, καθώς και την Δευτέρα 14/1, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών που να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία με κριτήρια την προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών 2 μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα και το έφεραν αμέσως μετά τη λήξη των διακοπών προς ψήφιση με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. Η λήψη σοβαρών αποφάσεων για την παιδεία σε περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά είναι μια τακτική που ακολουθούν συχνά οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν όσο το δυνατόν τις αντιδράσεις.

Η κυβερνητική κρίση προκαλεί μπέρδεμα και ερωτηματικά σχετικά με το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει όμως κανένα ερωτηματικό για τη βούληση της κυβέρνησης να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γι’ αυτό οι κινητοποιήσεις καθηγητών, δασκάλων και όλου του κόσμου της παιδείας πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακωθούν.

Το νέο σύστημα διορισμών

Σύμφωνα με το νέο σύστημα για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών η προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα θα έχουν το ίδιο βάρος στη μοριοδότηση, ενώ μόρια θα δίνονται και για κάποια κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μόνιμη αναπηρία, μέλος πολύτεκνης οικογένειας κ.α.)

Συγκεκριμένα η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μέχρι τους 120 μήνες και όχι στο σύνολο της, ενώ δεν δίνονται περισσότερα μόρια για προϋπηρεσία σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά προσόντα πέρα από το βασικό πτυχίο, μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά, η ξένη γλώσσα, σεμινάρια 300 ωρών κ.α.

Στην πραγματικότητα το νέο σύστημα απαξιώνει τους κόπους των αναπληρωτών που εδώ και πολλά χρόνια και με πολλές προσωπικές θυσίες ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα για να καλύψουν (πάγια και διαρκή) κενά στην εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, επιβραβεύει την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, τους οποίους πολλοί απόφοιτοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών και των σεμιναρίων είναι επί πληρωμή (μια σειρά μεταπτυχιακά κοστίζουν έως και 10.000 ευρώ), οπότε ουσιαστικά ευνοούνται όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για την απόκτησή τους σε βάρος όσων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Επιπλέον η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην πράξη σε απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρωτές στα σχολεία για πάρα πολλά χρόνια και αντικατάστασή τους από εκπαιδευτικούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους και μάζεψαν έτσι περισσότερα μόρια.

Αναβαθμίζει το σχέδιο νόμου το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία;

Πολλοί επιχειρηματολογούν ότι η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά και άλλους ακαδημαϊκούς τίτλους θα αναβαθμίσουν το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι όμως δεν αντανακλούν απαραιτήτως την εκπαιδευτική επάρκεια ούτε τις ικανότητες ενός εκπαιδευτικού.

Για να αναβαθμιστεί πραγματικά το επίπεδο διδασκαλίας απαιτείται ριζική και συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, με απόρριψη για παράδειγμα της λογικής της παπαγαλίας και της στείρας απομνημόνευσης, με εργαστηριακό εξοπλισμό και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι επίσης να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, άρα να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, με κριτήρια το βασικό πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου και την προϋπηρεσία, ενώ η μετεκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών που είναι απαραίτητη ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι διαρκής (σε όλο τον εργασιακό βίο ενός εκπαιδευτικού) και να γίνεται με δαπάνες του Υπ. Παιδείας κι’ όχι των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η εκπαίδευση την εποχή των Μνημονίων

Παρά το υποτιθέμενο «τέλος των Μνημονίων» και την προεκλογική παροχολογία, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρα που θα συνεχίσουν να βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την ανισότητα.

Οι προσλήψεις που εξήγγειλε το υπουργείο παιδείας για τα σχολεία, στο βαθμό που γίνουν, γιατί μαζικές προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί ξανά αλλά δεν έγιναν ποτέ, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευση τα χρόνια των μνημονίων, πόσο μάλλον για προσφέρουν οποιαδήποτε βελτίωση στο χώρο της παιδείας.

Αγώνας με σχέδιο και διάρκεια!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούνται για άλλη μια φορά μαζικοί, μαχητικοί, πανεκπαιδευτικοί αγώνες και κοινό μέτωπο δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, γονέων, φοιτητών και ακαδημαϊκών που να διεκδικεί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην παιδεία, τερματισμό της οδύσσειας των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν, αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και σχολεία που θα παρέχουν πραγματική γνώση για όλα τα παιδιά.

Η κυβερνητική κρίση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολή του αγώνα. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι αναπληρωτων και οι υπόλοιποι φορείς της εκπαίδευσης θα πρέπει να οργανώσουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και κατάληψη των κατά τόπους διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων και να μετατραπούν οι διευθύνσεις σε τοπικά κέντρα αγώνα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κόσμου της εκπαίδευσης.


Πηγη:http://net.xekinima.org/na-aposurthei-tora-to-nomosxedio-gabro/?fbclid=IwAR1lJePEkkAyp-SrGL62SKjktZM4R_q-sxVpGvCooO-8FGeGyznbS9isru0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.