23.1.19

Εβαλαν γκολ στον εθνικισμό

Απάντηση στον εθνικισμό μέσα στο γήπεδο δόθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέσα στο γήπεδο που ανήκει στον… «Μέγα Αλέξανδρο».

Με δεδομένη την απόφαση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ) να πάρει θέση για το μακεδονικό ζήτημα, επιβάλλοντας πεντάλεπτη διακοπή στα παιχνίδια που διεξήχθησαν την Κυριακή ως ένδειξη διαφωνίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μία ομάδα όχι μόνο αρνήθηκε αλλά ανέβασε και το δικό της μήνυμα με πανό που κρατούσαν οι ποδοσφαιριστές της.
«Καμιά Μακεδονία – Κανένα Σκοπιανό, θάνατος στον εθνικισμό», έγραφε το πανό που κράτησαν οι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής Εκρηξης Τούμπας που αγωνίζεται στη Β’ ΕΠΣΜ.
Επιπλέον σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος, αφού διευκρινίζει ότι αρνείται να πάρει την ίδια θέση με την ΕΠΣΜ, τονίζει ότι «σε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό, σε αυτό το πατριωτικό πανηγύρι, είμαστε ενάντια.
»Η Προοδευτική Εκρηξη Τούμπας τάσσεται ενάντια στο κράτος και τις εξουσίες, ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και στις φασιστικές συμπεριφορές και ρητορικές που γεννούν τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, του Σαχτζάτ Λουκμάν, της Ελένης, της Zackie Oh, του Αλέξη.
»Που γεννούν τα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, που δημιουργούν “Ελληνες λεβέντες”, ομοφοβικά σκουπίδια, νεοναζιστικά καθάρματα. Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής διακοπής η ομάδα κράτησε το πανό της φωτογραφίας και η κερκίδα φώναξε συνθήματα ενάντια στον εθνικισμό».
Και για όσους έχουν απορίες για το αγωνιστικό μέρος, η Προοδευτική Εκρηξη επέστρεψε στις νίκες με 1-0 επί του Ατρόμητου Αγ. Παρασκευής για την 1η αγωνιστική του 2ου γύρου.

Με επιτεύγματα

Το ενδιαφέρον είναι ότι το παιχνίδι διεξήχθη στο γήπεδο ενός ιστορικού συλλόγου που φέρει την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», βρίσκεται απέναντι από το Ποσειδώνιο, επί της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, και είναι –σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές– ίσως το πλέον ατμοσφαιρικό γήπεδο της Θεσσαλονίκης αφού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στην «πλάτη» του βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο αλλά αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό εργοστάσιο του Αλλατίνη (η παραποίηση προσώπων έχει γίνει από τον ίδιο τον σύλλογο).
Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι η Προοδευτική Εκρηξη Τούμπας, η οποία μετρά δέκα χρόνια χρόνια πλέον στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ανήκει σε αναρχική συλλογικότητα η οποία έχει καταφέρει να προκαλέσει το ενδιαφέρον με τα πολλαπλά της επιτεύγματα και στους αθλητικούς χώρους.
Η ενεργητικότητα του συλλόγου έχει προκαλέσει φυσικά την μήνιν φασιστικών κύκλων οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει τους οπαδούς της ομάδας και τους έχουν επιτεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου, λίγες μέρες μετά το πρώτο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό και την πυρπόληση του νεοκλασικού κτιρίου που στέγαζε την κατάληψη Libertatia, φασιστική συμμορία περίπου 40 ατόμων είχε επιτεθεί εναντίον φιλάθλων της Προοδευτικής Εκρηξης στη Σταυρούπολη με ρόπαλα.
Από την επίθεση εκείνη είχαν τραυματιστεί δύο άτομα ευτυχώς ελαφρά, ενώ ο σύλλογος με ανακοίνωσή του διατράνωνε: «Ούτε βήμα πίσω – Ενάντια στη φασιστική απειλή».

Γράφει: Απόστολος Λυκεσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.