18.1.19

Βρήκε μιμητή ο Ντουτέρτε στον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων, οι δολοφονίες εν ψυχρώ και το προγκρόμ εναντίον όλων, ακόμη και αθώων, στο πλαίσιο του πολέμου του Φιλιππινέζου προέδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών, που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές «είναι παράδειγμα για τον κόσμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα.

Όπως είπε ο εν λόγω πρόεδρος, Μαϊτριπάλα Σιρισένα, ετοιμάζεται να το αντιγράψει.
Σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα απευθυνόμενος προς τον Ροντρίγο Ντουτέρτε, είπε:
«Ο πόλεμος ενάντια στην εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά που κάνετε είναι καλό παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο και για μένα προσωπικά. Η απειλή των ναρκωτικών είναι πέρα από κάθε έλεγχο στη χώρα μου και πιστεύω ότι θα ακολουθήσω τα βήματά σας για να ελέγξω αυτό τον μεγάλο κίνδυνο».
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σιρισένα δηλώνει θαυμασμό για το «έργο» του Ντουτέρτε.
Ήδη από τον Ιούλιο έχει εκδώσει «εντάλματα θανάτου» για τους κατ' επανάληψη εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ οι ήδη συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή του θανάτου.
Από τη δική του πλευρά ο Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε ότι αυτό το «κοινό όραμα» μπορεί να οδηγήσει σε σύμπηξη συμμαχίας στο μέλλον για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών διεθνώς.
Το «όραμα Ντουτέρτε» και η εφαρμογή του στις Φιλιππίνες πάντως από το 2016, με σειρά αστυνομικών επιδρομών και επιχειρήσεων εναντίον υπόπτων και «υπόπτων» έχει προκαλέσει επισήμως τουλάχιστον 5.000 θανάτους, αν και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τα θύματα υπερβαίνουν τις 20.000.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα νεκροί είναι άνθρωποι από φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για να διερευνήσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ντουτέρτε να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Ροντρίγο Ντουτέρτε πάντως δηλώνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να μετανιώσει για τους θανάτους αυτούς, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για «πτώματα» και ότι θα δώσει προαγωγές στους αστυνομικούς που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.