6.1.19

«Όρμπαν, δεν θα γίνουμε σκλάβοι»

Τους δρόμους της Βουδαπέστης κατέκλυσαν σήμερα τουλάχιστον 10.000 πολίτες συνεχίζοντας εδώ και εβδομάδες τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο αποκαλούν «νόμο της δουλείας».

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις όχθες του Δούναβη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι» και «Βρώμικο Fidesz», το κόμμα του πρωθυπουργού Όρμπαν.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την πολιτική διαφθορά, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απειλές σε βάρος του κράτους δικαίου και τους περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου.
«Σήμερα, γεννήθηκε μια νέα αντιπολίτευση εναντίον ενός ανθρώπου» είπε ένας διαδηλωτής. Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.
Τα εργατικά συνδικάτα, που μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, προγραμματίζουν απεργία και συλλαλητήριο στις 19 Ιανουαρίου με κεντρικό αίτημα την κατάργηση του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες τον χρόνο -δηλαδή δύο μήνες επιπλέον- και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.