26.1.19

Βεβήλωσαν ξανά το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ

Στόχος βανδάλων έγινε για ακόμα μία φορά χθες το μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς άγνωστοι ξήλωσαν και κατέστρεψαν τις αναμνηστικές πλάκες που βρίσκονται εντός της πανεπιστημιούπολης.

Πρόκειται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που το μνημείο βεβηλώθηκε. Είχε προηγηθεί επίθεση τον Ιούλιο του 2018, όταν άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές κι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.
Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Πρυτανεία του ΑΠΘ καταδικάζοντας απερίφραστα το γεγονός και καλώντας την κοινωνία «με όλους τους φορείς της σε εγρήγορση απέναντι στα φαινόμενα φυλετικού μίσους, τυφλής βίας και καταστροφών.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι «για άλλη μια φορά βάνδαλοι φασίστες κατέστρεψαν - αυτή τη φορά ολοσχερώς - το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ».
«Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η συντεταγμένη Πολιτεία και ολόκληρη η κοινωνία και να αποβάλει τα στοιχεία αυτά που εκτρέφονται από το κλίμα διχασμού και διαιωνίζουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φασισμού» έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter.
Τη «φασιστική επίθεση» καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλώντας «το δημοκρατικό κόσμο να υψώσει τείχος και να απομονώσει την ακροδεξιά η οποία έχει σηκώσει κεφάλι φορώντας τη μάσκα του πατριωτισμού». «Και όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία, στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς και καμία» τονίζεται.
«Για μια ακόμη φορά το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης έγινε στόχος των φασιστικών ταγμάτων εφόδου που τις τελευταίες μέρες έχουν εντείνει τη δράση τους» αναφέρει το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του για να επισημαίνει το εξής:
«Η χθεσινοβραδινή βεβήλωση του νεκροταφείου έρχεται να προστεθεί στις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν είναι τυχαίο πως έγινε μία μέρα πριν από την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος"».
Την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Αποθήκη Γ του λιμανιού και στο Μέγαρο Μουσικής. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ.
Ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, δήλωσε χθες ότι «αυτή η πράξη βανδαλισμού και αντισημιτισμού συνέβη λίγο πριν από την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου». Και υπογράμμισε ως ένα «μάθημα από την ευθύνη της Γερμανίας για το Ολοκαύτωμα», την ανάγκη «αντίστασης ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού και ρατσισμού»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.