16.1.19

Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις

Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι λέει- τους πρόσφυγες πριν περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Επίσης, απελάσεις στην Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, το οποίο όμως είχε παγώσει η τουρκική πλευρά. Αλλά και μέσω της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η οποία όμως αναφέρει ρητά ότι εφαρμόζεται στα ελληνικά νησιά, όχι στον Εβρο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε Τούρκους πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη.
Στην απάντησή του στην επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες και καταγγελίες για παράνομες βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων -μαρτυρίες και καταγγελίες τις οποίες χαρακτηρίζει «συνεπείς και αξιόπιστες» η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης-, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει και άλλα που βρίσκονται τελείως έξω από όσα είναι γνωστά για τη δραστηριότητα της αστυνομίας στην περιοχή, ισχυρισμούς που προξενούν τουλάχιστον θυμηδία και που εκθέτουν την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Κυρίως, ότι «οι καταγγελλόμενες συμπεριφορές και πρακτικές δεν υφίστανται επ’ ουδενί ως επιχειρησιακή δραστηριότητα και πρακτική του προσωπικού των τμημάτων φύλαξης των συνόρων».
Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας να αρνούνται ότι διεξάγονται παράνομες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο, χωρίς ωστόσο να δίνουν στο φως στοιχεία που παραπέμπουν στη διεξαγωγή κάποιας σοβαρής έρευνας για το θέμα.
Την ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει κι ο πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας, απαντώντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υπουργοί της Ν.Δ., οι οποίοι συνήθιζαν να παραθέτουν τα ίδια στοιχεία για επιχειρήσεις αποτροπής μέσω ηχητικών και οπτικών σημάτων.

«Αποτροπή εισόδου»

«Η επιχειρησιακή δράση που εφαρμόζεται για την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στη χώρα μας επικεντρώνεται στον εντοπισμό τους μέσα στην τουρκική επικράτεια με τη χρήση τεχνικών μέσων καθώς κινούνται και πλησιάζουν τον ποταμό Εβρο, και στη συνέχεια στην παρακώλυση της διάσχισης του ποταμού με τη χρήση οπτικών και ηχητικών σημάτων από την ελληνική όχθη, και με την άμεση άφιξη πλωτών περιπόλων στο σημείο της διάσχισης. Τέλος, οι αρμόδιες τουρκικές αρχές ενημερώνονται άμεσα για να βοηθήσουν τους μετανάστες πριν την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια», σημειώνει το υπουργείο.
Είναι απορίας άξιο πώς συνάδει με τη Σύμβαση της Γενεύης έστω και αυτή η περιγραφόμενη δραστηριότητα της αστυνομίας, καθώς εφαρμόζεται απέναντι σε πρόσφυγες και όχι σε εχθρικούς εισβολείς, κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή. Αν βέβαια δεν αποτελεί προσχηματικό εφεύρημα του υπουργείου, καθώς σε τόσες εκθέσεις οργανώσεων και διεθνών οργανισμών δεν καταγράφεται παρόμοια εμπειρία, ενώ καταγράφονται άφθονες μαρτυρίες βίαιων επαναπροωθήσεων.
Την ίδια απορία προξενεί η βεβαιότητα με την οποία αρνείται τις παράνομες επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη δική του απάντηση στην κυρία Μιγιάτοβιτς.
«Συνοπτικές επιστροφές μεταναστών (επαναπροωθήσεις) στην Τουρκία δεν υιοθετούνται σε καμία περίπτωση ούτε γίνονται ανεκτές», σημειώνει το υπουργείο, χωρίς να παραθέτει ούτε αυτό κάποια έρευνα που θα τεκμηρίωνε τον ισχυρισμό.
«Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αναφορά της Επιτρόπου είναι τουλάχιστον ατυχής. Η έκθεσή μας (HumanRights360, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Αρσις), όπως και αναφορές άλλων οργανώσεων και φορέων, τεκμηριώνει δίχως καμία αμφιβολία τη συνεχή, γενικευμένη πρακτική επαναπροωθήσεων στην περιοχή του Εβρου. Οι οργανώσεις μας έλαβαν αναλυτικές μαρτυρίες, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, από δεκάδες ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα να κερδίσουν από αυτό. Ελπίζαμε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία θα είχε εγκαταλείψει την πρακτική "αρνούμαι τα πάντα, ό,τι κι αν λένε οι οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων" μετά τη δολοφονία Φύσσα. Δεν είναι ζήτημα ανθρωπισμού, είναι πρωτίστως ζήτημα κράτους δικαίου», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Τάκου από την οργάνωση HumanRights360.
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.