28.1.19

Ένοχος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για το Ομοφοβικό Κείμενο - Καταδικάστηκε σε Επτά Μήνες Φυλάκισης

Ομόφωνα ένοχος και για τις δύο πράξεις -αντιρατσιστικός νόμος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος- κρίθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το κατάμεστο από ιερείς και θαυμαστές του ακροατήριο, ξέσπασε σε αποδοκιμασίες: «Αίσχος, αίσχος».
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. «Μπράβο, θα κοιμηθείτε ήσυχοι το βράδυ», φώναζε ειρωνικά από το ακροατήριο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης. Άλλοι φώναζαν προς τον Αμβρόσιο, «Άξιος, άξιος». Την ίδια στιγμή, μέλη της LGBTQ κοινότητας και υποστηρικτές ανθρώπινων δικαιωμάτων αγκαλίαζονταν και χαμογελούσαν με ικανοποίηση.
Ο μητροπολίτης καταδικάστηκε για το ομοφοβικό - ρατσιστικό κείμενο, που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2015, υποκινώντας σε βία εναντίον των ομοφυλόφιλων. «Είναι μια ιστορική στιγμή για την απονομή της δικαιοσύνης. Το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι πρόκειται για ρατσιστικό λόγο. Η απόφαση είναι ένα ανάχωμα για πράξεις που υποκινούν το μίσος, τις διακρίσεις και τη βία», δήλωσαν στο VICE αμέσως μετά την απόφαση οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Κοσμάτος, Χρήστος Λαμπάκης και Κλειώ Παπαπαντολέων.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο Αμβρόσιος και για τα δύο αδικήματα. Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κείμενο στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων. «Ο λόγος του είναι ακραίος, σκληρός και απάνθρωπος, ακόμη και αν γινόταν ιδιωτικά, πόσο μάλλον δημόσια από έναν μητροπολίτη», είπε αρχικά η εισαγγελέας. «Δεν θεωρώ, όμως, ότι μπορεί να απειλήσει τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή κάποιου ή ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη - στη χειρότερη περίπτωση έχουμε έργω εξύβριση. Ούτε οι πολιτικώς ενάγοντες το πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει βία και εχθροπάθεια», πρόσθεσε η ίδια χαρακτηριστικά. 
Στην απολογία του, το πρώτο μέρος της οποίας διάβασε από έτοιμο κείμενο για μιάμιση ώρα, ο Αμβρόσιος είπε πως «όταν έγραψε το κείμενο, δηλαδή πριν την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το πάθος της ομοφυλοφιλίας ήταν ποινικό αδίκημα», επομένως, με αυτό το σκεπτικό, «είναι αθώος». Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι θεωρεί το δικαστήριο αναρμόδιο να τον κρίνει ως διδάσκοντα τον λόγο του θεού, ενώ χαρακτήρισε τους μηνυτές υποκινούμενους, «ώστε να βρίσκονται στο απυρόβλητο», θέλοντας «να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα» και επίσης να τον λογοκρίνουν.
Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης προσπάθησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο. Υποστήριξε ότι οι θλιβερές φράσεις του κειμένου που έγραψε («ελαττωματίες», «αποβράσματα», «άνθρωποι του σκότους» κλπ.) αναφέρονταν στους πολιτικούς και όχι στους ομοφυλόφιλους, τους οποίους όμως παραλήρησε ξανά με τους λεπρούς. «Όταν αναφέρομαι στη λέπρα, θα αναφερθώ και στον λεπρό. Το "φτύστε τους" είναι η επιεικέστερη φράση που θα μπορούσα να πω, εννοούσα περιφρονήστε τους μολυσμένους, είναι στα πνευματικά μου καθήκοντα να το κάνω», κατέθεσε. «Η φράση "στον αγύριστο" είναι λόγια προσευχής, εννοούσα αυτό που λέει η αναστάσιμη λειτουργία για τους αμαρτωλούς, δηλαδή να πάνε στην ανυπαρξία, στο μηδέν, στον παντελή αφανισμό», είπε ο Αμβρόσιος. «Εάν καταδικάσετε τον Απόστολο Παύλο, τότε λογικό είναι να καταδικάσετε και εμένα. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα καταστράφηκαν από φωτιά εξ ουρανού. Το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιεί τον σοδομισμό, είναι εναντίον του λόγου του θεού», ανέφερε.
Για τη σοκαριστική φράση του πρώτου δικαστηρίου, ότι «αν είχε όπλο, θα πυροβολούσε τους ομοφυλόφιλους», ο ίδιος υποστήριξε ότι αστειευόταν και μάλλον οι μηνυτές δεν έχουν τη μόρφωση να το αντιληφθούν. «Είναι η πιο ιστορική μέρα της ζωής μου, διώκομαι για την αγάπη του θεού», είπε σε άλλο σημείο. Στη συνέχεια, άρχισε να δείχνει προς το ακροατήριο φωτογραφίες από το Pride και άλλες LGBTQ ακτιβιστικές δράσεις. Άνθρωποι στο ακροατήριο αντέδρασαν, σχολιάζοντας ότι στοχοποιούνται. Ο Αμβρόσιος συνέχισε ακάθεκτος, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο μουφτής να καλεί τους μουσουλμάνους να σφάξουν τους άπιστους και την ίδια ώρα ο ίδιος να εμποδίζεται να διδάσκει τον λόγο του θεού. Μετά από μιάμιση ώρα εξαντλητικής ανάγνωσης κειμένου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μητροπολίτη αν έχει κουραστεί και αν θέλει να καθίσει, για να απαντήσει «όχι, θα υποστώ πλήρως το μαρτύριο».

«Ένας κακός χριστιανός, μπορεί και να πυροβολούσε εμένα»

Όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις της έδρας, τα πράγματα έγιναν περισσότερο ξεκάθαρα. «Αναφέρθηκα στην ομοφυλοφιλία και εκ των πραγμάτων στους ομοφυλόφιλους», παραδέχθηκε ο Αμβρόσιος, κάτι που είχε αρνηθεί έντονα στο πρωτόδικο δικαστήριο και στο οποίο είχε στηριχτεί τότε η αθωωτική απόφαση. Ο πρόεδρος ρώτησε: «Θα μπορούσε κάποιος να εκλάβει το κείμενο εσφαλμένα κι έτσι να υπάρξει βία; Ήταν πρόσφορο το κείμενο για κάτι τέτοιο;», για να απαντήσει ο μητροπολίτης: «Δεν με ενδιαφέρει. Ο λόγος του θεού λέει "ου κλέψεις". Αν κάποιος πιάσει τον κλέφτη και τον χτυπήσει, δεν φταίω εγώ». Για τον μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο, ο οποίος είχε αποδοκιμάσει το περιβόητο κείμενο, ο Αμβρόσιος σχολίασε: «Δεν με ενδιαφέρει τι είπε. Μεταξύ των 82 μητροπολιτών υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες. Εσείς πίνετε βαρύ γλυκό τον καφέ σας, εγώ σκέτο», είπε χαρακτηριστικά.
Η κρατούσα νομολογία για τον αντιρατσιστικό νόμο λέει ότι το αδίκημα, για το οποίο δικάστηκε ο Αμβρόσιος, είναι αφηρημένης διακινδύνευσης, επομένως αρκεί να αποδειχθεί η προσφορότητα σε βία, μίσος και διάκριση και όχι απαραίτητα να υπάρξει βία από κάποιον που διάβασε το κείμενο, όπως τόνισαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κ. Παπαπαντολεών, Κ. Κοσμάτος και Χ. Λαμπάκης. Η τελευταία ερώτηση του προέδρου, αφορούσε ακριβώς αυτό: «Πώς θα αντιδρούσε ένας χριστιανός, που έχει διαβάσει το κείμενο, αν έβλεπε δύο άντρες να φιλιούνται έξω από την εκκλησία;» Ο Αμβρόσιος απάντησε: «Ένας καλός χριστιανός δεν θα έκανε τίποτα». – «Ένας κακός χριστιανός;» ρώτησε ο πρόεδρος. - «Ένας κακός χριστιανός, θα μπορούσε να πάρει ένα όπλο και να σκοτώσει εμένα ή το δικαστήριο. Ο ζηλωτής είναι τυφλός, δεν είναι το υπόδειγμα».

Γράφει: Κώστας Κουκουμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.