15.1.19

Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης που τα έβαλε με τη Χρυσή Αυγή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο  Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος. Ο Παύλος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός από το 2012, όταν ξεκίνησε συστηματικό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την «μαύρη νύχτα» και εχθρική προς τον χριστιανισμό, λόγω των ναζιστικών ρατσιστικών αντιλήψεων, των βίαιων πρακτικών και της αντίθεσής της προς τις δημοκρατικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης για την αντιφασιστική του δράση είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές, ακόμη και για τη ζωή του.
Ο Μητροπολίτης Πάυλος είχε μάλιστα γράψει ένα κείμενο φωτιά κατά της Χρυσής Αυγής και όσων συντάσσονται με αυτή μετά τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο το 2012.
Είχε γράψει λοιπόν τότε:
«Άφησα τελευταία τη Χρυσή Αυγή που στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα».Είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό. Τον Χριστό που η «Χρυσή Αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών. Ξεχάσατε αγαπητοί μου χριστιανοί τον λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;» Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού; Δεν είναι ο «πλησίον» της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα λοιπόν με τη χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός». Κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού η πολύ περισσότερο ιερωμένου προς τη Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης. Κανείς δεν μπορεί να παίζει «εν ου παικτοίς». Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος. Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου. Δεν θα ακυρώσουμε την αλήθεια του Θεού για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αντιθέτως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί την αλήθεια του Θεού την αντικαταστήσαμε με την αλαζονεία μας και την επιπολαιότητά μας. Στώμεν λοιπόν καλώς! Στώμεν μετά φόβου! Η άκρη του κουβαριού είναι του Χριστού το θέλημα και όχι οι αυθαιρεσίες και οι εξυπνάδες των ανθρώπων!» 
Ο αντιφασίστας Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης είχε πάρει θέση και για το προσφυγικό, απαντώντας στις ρατσιστικές φωνές που ακούγονταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης. Σε συνέντευξή του μάλιστα είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που έφταναν στη χώρα μας και να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές αυτές, τονίζοντας πως ο μεγάλος πρόσφυγας ήταν ο Χριστός.
Μιλώντας για τη Χρυσή Αυγή, την οποία είχε χαρακτηρίσει «παγανιστική», είχε αναφέρει πως «δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ορθόδοξη θεολογία και είναι αυτό που τόνισε από την αρχή. Χρησιμοποιεί την Εκκλησία ή επιχειρεί να τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι θρησκευόμενος να εκπαιδεύεται ως εγκληματίας. Ακούσατε και τον ακούσαμε όλοι μας τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να παίρνει την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία και προσπαθώ να καταλάβω τη λέξη πολιτική ευθύνη. Ο πιο απλός τρόπος να την καταλάβω είναι ότι εκπαιδεύουν δολοφόνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.