15.1.19

Εξι συλλογικότητες ζητούν χορήγηση ιθαγένειας

«Ο Γιώργος Μπαρχουδαρισβίλι δικαιούται χάρη, χαρτιά και ιθαγένεια». Εξι συλλογικότητες, κοινωνικές ομάδες και σύλλογοι (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών, Ομάδα Μαθημάτων «Εκτός Τάξης», Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», Σύλλογος Αlbatros) ζητούν να αποδοθεί η ιθαγένεια στον Γιώργο Μπάρχου -όπως τον γνωρίζουμε στη Θεσσαλονίκη- και ο οποίος «πρόσφατα έχει καταθέσει αίτηση χάριτος με την οποία ζητά να αρθούν οι νομικές συνέπειες από τις παλιότερες ποινές του (τις οποίες έχει προφανώς ήδη εκτίσει), ώστε να αιτηθεί μετά την ιθαγένεια που από την αρχή δικαιούταν».

Οι έξι ομάδες τονίζουν ότι το αίτημα είναι αφενός νόμιμο, αφετέρου δίκαιο, αφού «οι παλιότερες ποινές προέρχονται όλες από πράξεις που συνδέονται με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και δεν πρέπει -σύμφωνα και με τον νόμο- να τον κατατρέχουν για πάντα, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και καιρό όχι μόνο έχει απεξαρτηθεί οριστικά, αλλά, επιπλέον, έχει αλλάξει άρδην στάση ζωής, τασσόμενος έμπρακτα με την πλευρά της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».
Η νέα ζωή του «Μπάρχου»
Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η περίπτωση του «Μπάρχου», αφού καταδεικνύει πώς μπορούν να αλλάζουν οι άνθρωποι.
Εφτασε στη χώρα μας το 1993 ως παλιννοστών ομογενής από τη Γεωργία, έμπλεξε για 10 χρόνια με τα ναρκωτικά και για τις πράξεις του που συνδέονται με αυτή τη ζωή καταδικάστηκε και τιμωρήθηκε αυστηρά.
Αλλά, μετά το ΚΕΘΕΑ, η ζωή του άλλαξε. Μπήκε στο Σχολείο Αλληλεγγύης του «Οδυσσέα» και στην Ομάδα Μαθημάτων «Εκτός Τάξης» στο Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο για να μάθει καλύτερα ελληνικά και «εδώ και έξι χρόνια, λοιπόν, αποτέλεσε όχι απλά ενεργό μέλος, αλλά στυλοβάτη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, του Στεκιού Μεταναστών - Κοινωνικού Κέντρου (και ειδικότερα της Κουζίνας Αλληλεγγύης που εδράζεται σε αυτό) και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης».
Τώρα ο «Μπάρχου» «συμμετέχει σε δεκάδες άλλες δράσεις αλληλεγγύης και διοργανώσεις όπως το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, συνεχίζει να δραστηριοποιείται αθόρυβα στη στήριξη νέων απεξαρτημένων ατόμων. Παρακολουθεί την πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης» και, όπως τονίζουν οι έξι ομάδες, «όχι μόνο έχει απεξαρτηθεί οριστικά, αλλά, επιπλέον, έχει αλλάξει άρδην στάση ζωής, τασσόμενος έμπρακτα με την πλευρά της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».

Γράφει: Απόστολος Λυκεσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.