4.1.19

Γυναικεία καταπίεση και ρατσισμός δολοφονούν: με αφορμή τη νέα δολοφονία στην Κέρκυρα

Άλλο ένα περιστατικό άγριας ενδοοικογενειακής βίας με ρατσιστικό περιεχόμενο, που κατέληξε στο θάνατο του θύματος προκαλεί σοκ και οργή. Στην Κέρκυρα, ένας πατέρας σκότωσε την 29χρονη κόρη του, Αγγελική Πέτρου, επειδή συζούσε με Αφγανό.

Το χρονικό της δολοφονίας
Πριν ανακαλυφθεί το έγκλημα, είχε προηγηθεί η καταγγελία σχετικά με την εξαφάνιση της Αγγελικής από τον σύντροφό της, καθώς εκείνη δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της και δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Στη συνέχεια ο πατέρας, κατά τη διάρκεια ανάκρισης από την αστυνομία, παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε την κόρη του και υπέδειξε το σημείο στο οποίο την είχε θάψει. Όπως ομολόγησε ο δολοφόνος πατέρας, το βράδυ της πρωτοχρονιάς είχε έντονο διαπληκτισμό με την κόρη του, με αποτέλεσμα να την χτυπήσει με σιδερόβεργα στο κεφάλι και να την τραυματίσει θανάσιμα.

Γυναικεία καταπίεση και ρατσισμός: συγκοινωνούντα δοχεία
Από το συγκεκριμένο περιστατικό μπορούμε να σταθούμε σε δυο πτυχές που δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Από τη μια, το γεγονός ότι η δολοφονία σχετίζεται με την εθνικότητα του συντρόφου της Αγγελικής Πέτρου και τη διαφωνία του πατέρα γι’ αυτή τη σχέση, κάνει προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πράξη που εμπεριέχει ρατσιστικό κίνητρο.

Από την άλλη, αναδεικνύεται η προσπάθεια αυστηρού ελέγχου του πατέρα πάνω στη ζωή της κόρης του, η προσπάθειά του να επιβάλει τη δική του «θέση».

Με άλλα λόγια πρόκειται για την αντίληψη ότι ο άντρας δεν είναι απλά το «ισχυρό» φύλο, αλλά έχει και το δικαίωμα να λειτουργεί σε μια λογική «ιδιοκτησίας», καθορίζοντας πως θα ζήσουν, ή με ποιους θα δημιουργήσουν σχέσεις οι κόρες του.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο καιρό μετά από δυο εξίσου σοκαριστικά περιστατικά: τη δολοφονία του Αλβανού εργάτη Petriet Zilfie στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, από μέλος της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο από δυο άντρες. Το τελευταίο περιστατικό, συνδυάζει τα ρατσιστικά κίνητρα με την ακραία καταπίεση και έλεγχο πάνω στη ζωή μιας γυναίκας, που καταλήγει μάλιστα στο θάνατό της.

Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την γυναικεία καταπίεση είναι μια μάχη ενάντια σε ένα σάπιο σύστημα που τρέφεται από την καταπίεση, τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Τα καταπιεσμένα στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι γυναίκες, οι μετανάστες, έχουμε κοινό συμφέρον να ανατρέψουμε από κοινού αυτό το σύστημα και κάθε καταπιεστική του πτυχή που απειλεί την ελευθερία και τις ζωές μας. Να χτίσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται την επιλογή του καθενός και της καθεμιάς και το δικαίωμα να ορίζουμε οι ίδιοι τις ζωές μας, απαλλαγμένοι από το ρατσισμό, το σεξισμό, τη βία και την καταπίεση.


Πηγη:http://net.xekinima.org/gynaikeia-katapiesi-kai-ratsismos-do/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.