6.12.18

Η Δανία σχεδιάζει να εξορίσει μετανάστες σε απομονωμένο νησί


Η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να στείλει σε απομονωμένο νησί της βαλτικής θάλασσας έκτασης 17 στρεμμάτων. Στο συγκεκριμένο νησί θα μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί και έχουν παρανομήσει, αλλά και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως. «Πρέπει να νιώσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία», δήλωσε η υπουργός μετανάστευσης της χώρας. Ιδιαίτερη ικανοποίηση στο ακροδεξιό «Κόμμα του Λαού της Δανίας», με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι είναι η σωστή κίνηση από άποψη ηθικής. 

Όπως μεταδίδει το Russia Today, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας αποφάσισε να εξορίσει στο απομονωμένο νησί Lindholm της βαλτικής θάλασσας μετανάστες που έχουν παρανομήσει και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει το μέγεθος της παρανομίας που πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να εξοριστεί. Εκεί θα υποχρεούνται να αναφέρονται καθημερινά σε αστυνομικές δυνάμεις, καθώς σε άλλη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Inger Støjberg, υπερασπίστηκε τη γραμμή της κυβέρνησης και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα στους ανεπιθύμητους μετανάστες. «Αν είσαι ανεπιθύμητος στη Δανία, δεν θα πρέπει να ενοχλείς τον μέσο Δανό. Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και πρέπει να το νιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το απομονωμένο νησί έχει έκταση 17 στρεμμάτων και απέχει δύο μίλια από την κοντινότερη ακτή και τα όποια δρομολόγια θα γίνονται με φέρι μποτ. Το ακροδεξιό «Κόμμα του Λαού της Δανίας» που συμμετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται να πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος των ακροδεξιών, Μάρτιν Χένρικσεν, δήλωσε στο TV2 πως «θα μειώσουμε τα δρομολόγια του φέρι μποτ όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα κάνουμε την πρόσβαση στο νησί όσο πιο δύσκολη και πιο ακριβή μπορούμε». Παράλληλα, τόνισε ότι το νησί θα είναι γεμάτο αστυνομικούς. «Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να μπορέσουμε να τους ξεφορτωθούμε, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Lindholm, όπου θα υποχρεωθούν να παραμείνουν τη νύχτα στο νέο κέντρο απελάσεων. Εκεί θα υπάρχουν παντού αστυνομικοί»

Η δανέζικη κυβέρνηση έχει πάρει αυστηρά μέτρα κατά των μεταναστών από το 2015. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, επιβιώνοντας με ένα μικρό επίδομα, ενώ η κυβέρνηση απελαύνει όσους μπορεί. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ της περιόδου 2015 – 2018, οι αιτήσεις ασύλου στη Δανία έχουν μειωθεί κατά 84%. Η χώρα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 μετανάστες, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Πακιστάν και Σομαλία. Υπενθυμίζεται ότι η Δανία έχει θέσει σε εφαρμογή τον περιβόητο νόμο που αναγκάζει όσους ζητούν άσυλο να παραδίδουν τα τιμαλφή τους, προκειμένου να πληρώσουν για τη διαβίωση τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Lars Lokke Rasmussen, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του, λέγοντας ότι έχει ηθικό χρέος απέναντι στους Δανούς. «Δεν είναι εύκολο να ζητάς από οικογένειες να γυρίσουν στις πατρίδες τους, ειδικά αν έχουν τακτοποιηθεί εδώ. Ωστόσο είναι σωστή κίνηση από άποψη ηθικής. Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τους πρόσφυγες με τους μετανάστες».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο ξενοφοβικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Δανίας, τον Αύγουστο επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε γυναίκα που φορούσε νικάμπ σε δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με το νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους η μπούργκα, το νικάμπ και οποιοδήποτε άλλο ένδυμα ή αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.