19.12.18

Θάνατος με αντρική μορφή

«Σου μαθαίνουν να μην περπατάς μόνη στα σκοτεινά αντί να μαθαίνουν στα τέρατα να μην είναι τέρατα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Θλιβερά προφητικό αποδεικνύεται σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα το μήνυμα που είχε αναρτήσει τον Γενάρη του 2015 στο τουίτερ η Ισπανίδα Λάουρα Λουέλμο. Τη Δευτέρα εντοπίστηκε το πτώμα της 26χρονης καθηγήτριας Τεχνικών σε μια ερημική περιοχή της Ανδαλουσίας, πέντε μέρες αφότου η οικογένειά της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στην αστυνομία.
Η κοπέλα, η οποία είχε βγει για τρέξιμο στο βουνό, ήταν ημίγυμνη και έφερε ίχνη ξυλοδαρμού. Πολύ πρόσφατα είχε μετακομίσει από τη βόρεια Ισπανία στο Ελ Καμπίγιο, ένα χωριό στην επαρχία Ουέλβα της Ανδαλουσίας, όπου είχε βρει την πρώτη της δουλειά πλήρους απασχόλησης σε σχολείο της περιοχής.
Αλλο ένα θύμα της αντρικής σεξουαλικής βίας που συγκλονίζει την Ισπανία. Λίγo μετά μάλιστα μετά την επικύρωση της προκλητικά ελαφριάς ποινής που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στους πέντε κατηγορούμενους για ομαδικό βιασμό, μέλη της λεγόμενης «Αγέλης» (La Manada), γεγονός που πυροδότησε νέες μαζικές διαδηλώσεις γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες.
Ο ύποπτος που συνέλαβε χθες η αστυνομία, ο 50χρονος Μπερνάρδο Μοντόγια, ήταν γείτονάς της Λάουρα Λουέλμο και είχε αποφυλακιστεί πριν από μόλις δύο μήνες. Είχε μείνει 17 χρόνια στη φυλακή για ληστεία και φόνο με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ το 2010, σε μία από τις άδειες που είχε πάρει, αποπειράθηκε να βιάσει μια άλλη γυναίκα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το τουίτερ, κατακλύστηκαν αμέσως από μηνύματα με το χάσταγκ #TodasSomosLaura (Ολες είμαστε η Λάουρα). Το βράδυ της Δευτέρας, αφού είχε βρεθεί το πτώμα της Λάουρα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ελ Καμπίγιο για να πενθήσουν και να διαμαρτυρηθούν. Χθες στα σχολεία της Ισπανίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της νεαρής καθηγήτριας.
Το ίδιο και στην ολομέλεια της Γερουσίας. «Η σεξιστική βία είναι μια πραγματικότητα που λερώνει τη χώρα» δήλωσε από το βήμα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων εξέφρασαν δημόσια τα συλλυπητήριά τους και την οργή τους για τη δολοφονία της Λάουρα Λουέλμο. Ανάμεσά τους η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η οποία ζήτησε «έναν κόσμο στον οποίο να μπορούμε να τρέχουμε, να χορεύουμε, να περπατάμε, να αγαπάμε... και να ζούμε δίχως φόβο».

Μαύρος κατάλογος

Χώρα γεμάτη αντιφάσεις η Ισπανία και σίγουρα όχι η μοναδική. Η φετινή επέτειος για την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου σημαδεύτηκε από πανεθνική απεργία των γυναικών και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία με συνθήματα κατά της σεξουαλικής βίας και της επαγγελματικής και μισθολογικής ανισότητας.
Τον Ιούνιο οι γυναίκες ξαναβγήκαν στους δρόμους μετά την ποινή-χάδι που επέβαλε το δικαστήριο στους βιαστές τής La Manada, το οποίο δεν αναγνώριζε τον ομαδικό βιασμό μιας κοπέλας ως... βιασμό.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙΜΟΡ για λογαριασμό της εφημερίδας El Confidencial, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 30% των Ισπανών θεωρεί «υπερβολικές» τις πολιτικές θέσεις υπέρ της γυναίκας. Και τον περασμένο μήνα μπήκε για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Ανδαλουσίας με ποσοστό 12% το Vox, ένα ακροδεξιό κόμμα που μεταξύ πολλών άλλων ζητά να καταργηθεί ο νόμος για την έμφυλη βία.
Η Λάουρα Λουέλμο ήταν το τελευταίο θύμα σε μια αλυσίδα γυναικών που τους αφαίρεσαν τη ζωή επειδή απλώς ήταν γυναίκες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 35% των γυναικών στον πλανήτη έχει υποστεί σεξουαλική ή άλλη μορφή σωματικής βίας.
Την ίδια μέρα που εντοπίστηκε το πτώμα της νεαρής Ισπανίδας καθηγήτριας, αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα, δύο Σκανδιναβές τουρίστριες, η 24χρονη Λουίζα Βεστεράγκερ Γέσπερσεν από τη Δανία και η 28χρονη Μάρεν Ούλαντ από τη Νορβηγία, βρέθηκαν νεκρές σε ορεινή και τουριστική περιοχή του Μαρόκου. Χθες οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ύποπτου για τον φόνο των δύο γυναικών, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Λίγο νωρίτερα, στις 10 Δεκεμβρίου, βρέθηκε νεκρή στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας η 22χρονη Βρετανή τουρίστρια Γκρέις Μιλέιν, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί την 1η του μήνα. Κι εκεί οι αρχές συνέλαβαν έναν άντρα ως ύποπτο για τη δολοφονία της. Και πάει λέγοντας...
Γράφει: Κορίνα Βασιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.