9.12.18

Πλαστικές σφαίρες κατά άοπλων διαδηλωτών [βίντεο]

Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης στην εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» ήταν σκληρή και βίαιη, καθώς τα μέτρα καταστολής κατά τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου ήταν πρωτοφανή. Η αστυνομία, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει και πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Από νωρίς το μεσημέρι υπήρχαν καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών(αποκαλούνται flash-ball) από την αστυνομία, οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό αρκετών πολιτών, ενώ χτύπημα από πλαστική σφαίρα δέχθηκε και ένας φωτογράφος της εφημερίδας Le Parisien.
Στο βίντεο φαίνεται το χτύπημα που δέχεται από πλαστική σφαίρα άοπλος διαδηλωτής, ενώ μόλις πηγαίνουν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνο προς την πλευρά τους.




Η εφημερίδα Le Parisien κατήγγειλε τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ της, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν πως η σφαίρα πέρασε μέσα από το προστατευτικό κράνος του άτυχου δημοσιογράφου.
Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος είναι καλά στην υγεία του, ενώ η Le Parisien ανέφερε ότι αστυνομικός ζήτησε συγγνώμη στον τραυματία και του είπε ότι... σημάδευε άλλον.


Καταγγελίες για επιθέσεις με πλαστικές σφαίρες έκαναν και άλλοι δημοσιογράφοι









Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της Le Monde για τις πλαστικές σφαίρες. Η εφημερίδα, απαντώντας σε αναγνώστη της, αναφέρει ότι η χρήση τέτοιων όπλων είναι νόμιμη, καθώς δεν θεωρούνται θανατηφόρα. Οι αστυνομικοί, όμως, είναι υποχρεωμένοι να στοχεύουν προς τον κορμό και τα άνω άκρα και ποτέ προς το κεφάλι. Όμως τα όπλα αυτά δεν έχουν καθόλου ακρίβεια και τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να προβλεφθεί σε ποιο σημείο θα χτυπήσουν. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα όπλα θα πρέπει να αποσυρθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.