18.12.18

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη κοινή εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας στις Βρυξέλλες!


Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της πρόσφατα δημιουργημένης πρωτοβουλίας ελληνοτουρκικής φιλίας στο Βέλγιο, για την πρώτη της εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκέμβρη στις Βρυξέλες. Ήταν μια μεγάλη γιορτή φιλίας των λαών, που έβαλε τις βάσεις για τις επόμενες αντιπολεμικές και αντιφασιστικές δράσεις!
Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες η «Ελληνο-Τουρκική βραδιά για την Ειρήνη». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ελλήνων και Τούρκων που διαμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, με στόχο τη γνωριμία των μελών από τις δύο χώρες, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινής πρωτοβουλίας για δράσεις που θα προωθούν την ελληνοτουρκική φιλιά, ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και το ρατσισμό.

Μουσική, μεζέδες και πολύς χορός ήταν τα συστατικά της βραδιάς που συγκέντρωσε περισσότερα από 150 άτομα. Ο Τανάρ, ο Μπαχαντίρ και η Νταμλά από την Τουρκία, η Ασημίνα, ο Γιάννης και ο Χρήστος από την Ελλάδα, αλλά και η Νιλ που χόρεψε στους ρυθμούς της ανατολικής Μεσογείου, συνέβαλαν καθοριστικά για να θυμηθούν οι παρευρισκόμενοι ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Αν η λέξη “ειρήνη”, «paix» στα γαλλικά, «barış» στα τούρκικα, συχνά χρησιμοποιείται με τρόπο κενό, καταχρηστικό και δημαγωγικό από τους ισχυρούς, για μας δεν είμαι μια μάταιη λέξη για την ανθρωπότητα. Είναι το ιδανικό που Έλληνες και Τούρκοι πάντα ονειρεύονταν, κι είναι πιο επείγον από ποτέ να το υπερασπιστούμε σε αυτούς τους καιρούς της αναδίπλωσης και τους μίσους για τον άλλο που τροφοδοτείται από τον πατριωτικό, εθνικιστικό και θρησκευτικό φανατισμό. Οι λαοί μας γνώρισαν τις ίδιες τραγωδίες.», είπαν οι διοργανωτές σε γαλλικά, ελληνικά και τουρκικά.«Σήμερα, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή τη βραδιά, για να ξαναμάθουμε να γνωριζόμαστε, να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες, τα κοινά μας φαγητά, τις κοινές μας εκφράσεις, τις χαρές και τις λύπες μας, τις κοινές μας ελπίδες. Και για να μοιραστούμε στιγμές χαρούμενες με τους πολλούς μη έλληνες και μη τούρκους φίλους που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα», εξήγησαν.«Το ξέρετε, οι φασίστες στις δυο χώρες μας μοιράζονται την ίδια κουλτούρα του μίσους. Οι μεν φοβούνται τους Τούρκους, οι δε φοβούνται τους Έλληνες. Για τους Έλληνες φασίστες οι Τούρκοι είναι απλά βάρβαροι. Για τους Τούρκους φασίστες, είμαστε “ελληνόσποροι” -και τουρκόσποροι αντίστοιχα. Ναι, λοιπόν, είμαστε! Καλώς ήρθατε όλοι σε αυτή τη γιορτή αδερφοσύνης των ελληνόσπορων, τουρκόσπορων και των βάρβαρων Τούρκων!», συμφώνησαν.
Η πρωτοβουλία καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσέγγιση να επικοινωνήσουν μαζί τους. Η βραδιά στο Σκάρμπεκ ήταν μόνο η αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.