21.12.18

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν το λιντσάρισμα… ύστερα από έναν αιώνα

Η Γερουσία των ΗΠΑ ομόφωνα ψήφισε νόμο που ορίζει το λιντσάρισμα ως έγκλημα, έπειτα από περισσότερα από 100 χρόνια αγώνα και περίπου 200 αποτυχημένες προσπάθειες.


«Ήταν μια επώδυνη και ντροπιαστική ιστορία για το Σώμα. Τουλάχιστον τώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ανέλαβε δράση. Εκατό γερουσιαστές, καμία ένσταση.», σχολίασε ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ, που ήταν παρών και στο πάνελ που είχε παρουσιάσει αρχικά το νομοσχέδιο.
Ο Μπούκερ μαζί με άλλους δύο Αφροαμερικανούς γερουσιαστές, την Καμάλα Χάρρις και τον Τιμ Σκοτ, πρότειναν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Θύματα Λιντσαρίσματος. Η Πράξη ορίζει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για αυτό που χαρακτηρίζει ως «απόλυτη έκφραση ρατσισμού στις ΗΠΑ».
Συνολικά 4.745 λιντσαρίσματα είχαν καταγραφεί στο διάστημα 1882 – 1968, κυρίως εναντίον μελών της κοινότητας των Αφροαμερικανών. Το 99% των δραστών δεν τιμωρήθηκε ποτέ με καμία ποινή από τις κρατικές ή τις τοπικές αρχές.

Από το 1890 μέχρι το 1952, είχαν επανειλημμένα γίνει προσπάθειες να ψηφιστεί νόμος κατά του λιντσαρίσματος, ωστόσο η Γερουσία διαρκώς καταψήφιζε το νομοσχέδιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.