4.11.18

O φασισμός στην εξουσία, οι αγορές πανηγυρίζουν

Το πρωτοσέλιδο «χτύπημα» των Financial Times την επομένη της νίκης του ακροδεξιού Μπολσονάρο στη Βραζιλία απέδωσε με ελάχιστες λέξεις όλα όσα σηματοδοτεί η άνοδός του στην εξουσία: «Ο Μπολσονάρο κερδίζει, οι αγορές αισιοδοξούν».

Αφού οι θεραπείες του σοκ φτωχοποίησαν περαιτέρω τους λαούς στη Λατινική Αμερική, οι φασίστες επανέρχονται «ρετουσαρισμένοι» με δημοκρατική επίφαση, χωρίς πραξικοπήματα, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τράπεζες και επιχειρηματικοί κολοσσοί δεν έκρυψαν ποιος είναι ο εκλεκτός τους. Από την πλευρά του, ο νοσταλγός της σκληρής χούντας δεν κρύβει ότι θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την επιδρομή των ισχυρών στον πλούτο, το περιβάλλον και τα δικαιώματα του λαού της Βραζιλίας. Το ανακοινώνουν με ικανοποίηση μεγάλοι εξορυκτικοί όμιλοι και άλλοι «επενδυτές» που έχουν δυσανεξία με την προστασία του Αμαζονίου.  Κεφάλαια που θα μεγεθυνθούν χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, με σκληρά νεοφιλελεύθερα προγράμματα, ισοπεδώνοντας την κοινωνία.
Αποκορύφωμα όλων η VolksWagen που πανηγυρίζει για τη νίκη του νεοφασίστα και αναμασά ευφυολογήματα για «υπερβολική» δημοκρατία που πλήττει την αγορά! Υπενθυμίζεται πως η Βραζιλία, εκτός από τόπος διαφυγής για τους ναζί μεταπολεμικά, ήταν προνομιακός χώρος υποδοχής γερμανικών επενδύσεων, όπως η VW που κατέδιδε αριστερούς εργαζόμενους στους βασανιστές της χούντας!

Ο φασισμός δεν έκρυψε ποτέ την αρχέγονη αποστολή του. Σε αυτόν τον κρίσιμο κύκλο της ιστορίας και αφού οι μεταπολεμικές κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους τέθηκαν σε αμφισβήτηση,  πληθαίνουν τα κεφάλαια που πιστεύουν ότι τα δημοκρατικά καθεστώτα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι συντελείται στη Δύση με πρόσχημα την ισλαμοφοβία, την προσφυγική κρίση και την εγκληματικότητα, που υποδαυλίζουν τα ίδια συμφέροντα, είναι καταδικασμένος να ξαναζήσει τη φρίκη της ιστορίας. Και αν οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη να συγκροτήσουν το μέτωπο της άμυνας τους, τους το υπενθυμίζουν και κάποια αστικά κόμματα, που επιχειρώντας να μην ξεπεραστούν από τις εξελίξεις,  εγγράφουν στον λόγο τους, όσα στο παρελθόν θα εφάρμοζε μόνο μια χούντα. 
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ζήσαμε τόσο την ταύτιση μεγάλων επιχειρηματικών και εφοπλιστικών συμφερόντων με τους νεοναζί όσο και αυτή την μετάλλαξη της αστικής παράταξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.