20.11.18

Εκδηλώσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης τρανς θυμάτων


Μέσα στο 2018 έχουν δολοφονηθεί 370 τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Ζακ Κωστόπουλος, γεγονότα που έδωσαν το κλίμα για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την Διεθνή Ημέρα. Πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ημερίδα στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα θύματα μίσους.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, παρουσίασε στοιχεία για τα τρανς θύματα μίσους σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής για το 2018 τα θύματα ανέρχονται σε 369. Το 85% των θυμάτων είναι γυναίκες και από αυτές το 62% εργάτριες του σεξ και το 65% γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες.

Στην Ελλάδα σημειώθηκαν φέτος 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αυτά τα 47 ήταν περιστατικά με ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επίσης, το 18% των θυμάτων ήταν τρανς άτομα.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Γαλανού, οι διακρίσεις μίσους κατά τρανς προσώπων είναι κυρίως κατά προσφύγων ή αφορούν σε περιστατικά διακρίσεων, ενώ διαρκώς αυξάνονται και τα περιστατικά ενάντια στους τρανς άνδρες.

Στην εκδήλωση επικράτησε κλίμα συγκίνησης, καθώς προβλήθηκε βίντεο από παλιότερη ομιλία του Ζακ Κωστόπουλου το 2011 για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης.

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης 2018














Τον πρόεδρο της Βουλής στην εκδήλωση εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης. Το Ποτάμι εκπροσώπησε η Γιάννα Παναγοπούλου, το Κίνημα Αλλαγής ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, τον υπουργό Υγείας ο διευθυντής του γραφείου του Πάνος Παπαδόπουλος, ενώ τον δήμο Αθηναίων ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Μετά την ημερίδα ακολούθησε πορεία προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τους συμμετέχοντες να κρατούν κεριά στα χέρια.


Στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης τρανς θυμάτων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία κινήθηκε στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η συλλογικότητα αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα οργανώνονται σε πάνω από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.