28.11.18

Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία Λουκμάν στο εφετείο


Ξεκίνησε χθες η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας -το κίνητρο της οποίας εκτιμήθηκε και από τη ζυγαριά της Δικαιοσύνης ως ρατσιστικό- του 27χρονου οικονομικού μετανάστη από το μακρινό Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, με κατηγορούμενους τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, στους οποίους έχει πρωτόδικα επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Οι δύο κατηγορούμενοι (οι οποίοι δικάζονται στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) στο πρωτόδικο δικαστήριο είχαν κάνει λόγο για διαπληκτισμό που οδήγησε στο έγκλημα και πως δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν τον άτυχο νεαρό από το Πακιστάν.

Ωστόσο, τόσο η εισαγγελέας της έδρας στην εισήγησή της όσο και στο σκεπτικό της απόφασής τους οι δικαστές διέκριναν ότι η πράξη τους είχε κίνητρο τη διαφορετικότητα.

Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι δικαστές έκαναν λόγο για ρατσιστική δολοφονία, σημειώνοντας ότι αυτή «τελέστηκε από μίσος προκαλούμενο λόγω της διαφορετικότητας των εξωτερικών χαρακτηριστικών του θύματος, της θρησκείας του, της εθνικής και εθνοτικής του καταγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ. 3 Π.Κ.» και μάλιστα το κίνητρο των δραστών «επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του θύματος οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης, είτε λεκτική είτε έμπρακτη».

Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του πατέρα του νεαρού μετανάστη, Χαντίμ Χουσεΐν Λουκμάν, που ταξίδεψε από τη μακρινή ασιατική χώρα στην Ελλάδα μόνο για να καταθέσει ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη, εκφράζοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Για την παρουσία τους στο ακροατήριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ξυδάκης και Γιώργος Ψυχογιός, καθώς και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι έγινε προκειμένου να «διατρανώσουν πως σε μια εποχή που οι ακροδεξιές, φασιστικές απόψεις «σηκώνουν κεφάλι», σε μια εποχή που ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός, μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει –δυστυχώς– ευήκοα ώτα, τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε ανάστημα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας.

Το «χάιδεμα» ακροδεξιών αυτιών, προς άγραν ψήφων, μόνο κακά προοιωνίζεται. Ο φασισμός χτυπιέται παντού –στα δικαστήρια αλλά και στον δρόμο– εκεί όπου όλες και όλοι οφείλουμε να δίνουμε το «παρών»».

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη.


Συντάκτης: 
Μαρία Δήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.