29.11.18

Ασπρόπυργος: Ρατσιστικές επιθέσεις σε μαθητές διαφορετικής εθνικότητας

Μετά τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστών σε μετανάστες εργάτες, παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα ακόμη και εναντίον μαθητών - Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου. 

Για εντεινόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών εργατών κάνει λόγο ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, τα περιστατικά επεκτείνονται και σε βάρος μαθητών διαφορετικής εθνικότητας!

Στη σχετική ανακοίνωση-καταγγελία που έφθασε στο alfavita.gr, ο Σύλλογος αναφέρεται και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του "Μακεδονικού" από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι "οι καθηγητές του ΓΕΛ Ασπροπύργου, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τις αρχές της Δημοκρατικής Παιδείας, ώστε να μην κυριαρχήσουν εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα, το σεβασμό στην πολυπολιτισμική κουλτούρα."

Γενικότερα, ο Ασπρόπυργος αποτελεί μια περιοχή όπου και στο παρελθόν μετανάστες εργάτες δέχθηκαν ρατσιστικές-δολοφονικές επιθέσεις από φασίστες.

Όπως φαίνεται, παρόμοιες ενέργειες γίνονται και σε βάρος μαθητών που κατάγονται από άλλες χώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου:

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα εντεινόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας, που το τελευταίο διάστημα εκφράζονται είτε με επιθέσεις εναντίον μεταναστών εργατών στην περιοχή μας, είτε ακόμα και με επιθέσεις εναντίον μαθητών γιατί τυγχάνουν να έχουν διαφορετική εθνικότητα!

Παράλληλα διαπιστώνει με λύπη, ότι με αφορμή το θέμα του «Μακεδονικού» και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και γειτονικών χωρών, δυναμώνουν οι προσπάθειες ακραίων εθνικιστικών κύκλων για δράσεις στα σχολεία και για καλλιέργεια κλίματος εθνικιστικής υστερίας και αντίστοιχης ιδεολογικής εκμετάλλευσης.

Θεωρούμε ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ εθνών ή φυλετικών ομάδων πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, με πνεύμα σεβασμού της διαφορετικότητας κάθε εθνότητας, χωρίς ρατσιστικές προκαταλήψεις, σε κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της περιοχής. Οι καθηγητές του ΓΕΛ Ασπροπύργου, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τις αρχές της Δημοκρατικής Παιδείας, ώστε να μην κυριαρχήσουν εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα, το σεβασμό στην πολυπολιτισμική κουλτούρα.

Δυστυχώς η Ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε κυριάρχησαν οι θεωρίες της ανωτερότητας κάποιου έθνους έναντι άλλων, οι λαοί το πλήρωσαν πολύ ακριβά, με αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων, με πολέμους, δυστυχία και πείνα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι ιδέες του φασισμού να δηλητηριάσουν τα μυαλά των μαθητών μας! Δεν θα αφήσουμε το μίσος να φωλιάσει στις καρδιές νέων παιδιών, μίσος ενάντια στο συμμαθητή, ενάντια στον άλλο νέο επειδή τυχαίνει να έχει επίθετο σε μία άλλη γλώσσα, διαφορετική χώρα γέννησης, θρησκεία, πολιτιστικά γούστα. Καταδικάζουμε τις απρόκλητες επιθέσεις σε νέα παιδιά και σε ανθρώπους που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, τις «ανακρίσεις» για τη χώρα προέλευσης, τη φυλετική και ρατσιστική βία από όπου κι αν προέρχεται.

Δουλεύουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουν οι μαθητές μας τα εφόδια που χρειάζονται για μία μελλοντική ειρηνική ζωή. Θέλουμε οι νέοι να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι, επομένως δεν μπορεί παρά να είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.