18.11.18

Λέσβος: Οργάνωναν εκδήλωση για τον Κατσίφα σε στρατόπεδο εν αγνοία των... στρατιωτικών

Προβοκατόρικο σχέδιο, που ενέπλεκε τον στρατό αλλά και τη σχολική κοινότητα, ανατράπηκε στην ακριτική Λέσβο. Εμπνευστής αλλά και αυτουργός, το παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, η οποία με ανακοίνωση που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα email των σχολικών μονάδων καλούσε σε επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Βυζάντιου, την ερχόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου, «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος εκτελέστηκε στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου στις 28-10-2018, ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ του 1940 και ετάφη στις 8-11-2018, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αρχαγγέλων».

Το κάλεσμα ήταν για τον ναό που βρίσκεται μέσα στην έδρα της διοίκησης της 98 ΑΔΤΕ, την ώρα που τόσο ο ταξίαρχος του νησιού όσο και το ΓΕΣ δήλωναν πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση!
«Οχι μόνο δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση του μνημοσύνου, αλλά ούτε καν μας έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων», απάντησαν αρμοδίως από το ΓΕΣ σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» την Τετάρτη το βράδυ και ενώ η σχετική πρόσκληση είχε δει το φως της δημοσιότητας.


«Σε μια εποχή όπου “μερικές φορές ηρωισμός είναι να ονομάσεις κάποιον ήρωα”, πιστεύουμε ότι σήμερα, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, αξίζουν να τιμώνται τα ηρωικά πρότυπα και να προβάλλονται ως φωτεινά παραδείγματα γενναιότητας και φιλοπατρίας για τη νεολαία μας», αναφέρουν οι θεολόγοι στο σχετικό κείμενο που υπογράφουν για το Δ.Σ. της Ενωσης Θεολόγων Λέσβου ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσαγκάρης και ο γεν. γραμματέας Βασίλειος Μαντζουράνης (υπ. Δρ Θεολογίας, καθηγητής).
«Στα πλαίσια αυτά, η πράξη αυτοθυσίας του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, για την προβολή των δικαίων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι πρέπει να τιμηθεί και από το στελεχιακό δυναμικό της Μέσης Εκπαίδευσης, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς αυτόν τον αοίδημο [sic] γενναίο Ελληνα», συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας στο σχετικό κάλεσμα σε γονείς και μαθητές, ώστε να παρευρεθούν εκεί.
Σημειώνουμε ότι μόλις την προηγούμενη Κυριακή ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ορεινό χωριό Στύψη της Λέσβου, με ομιλητή τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, προς τιμήν του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Γερμανού Καραβαγγέλη. Εκδήλωση στην οποία κυριάρχησε η ομιλία του ιερέα για τον «ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα», τον οποίο συνέκρινε με τον Καραϊσκάκη…
Τελικά, μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, οι θεολόγοι υπαναχώρησαν και με νέα ανακοίνωση άλλαξαν τον ναό τέλεσης του μνημοσύνου που θα γίνει τελικά στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στη Μυτιλήνη.
Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και αφορούν τόσο τους εμπνευστές του σχεδίου όσο και τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νησιού, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
Γράφουν: Γιώργος Παγούδης, Μάνος Τσαλδάρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.