13.11.18

«Το μέλλον της Ευρώπης είναι λευκό». Η πολωνική κυβέρνηση στο πλευρό των εξτρεμιστών


Από το 2009 ο εορτασμός της ημέρας της ανεξαρτησίας της Πολωνίας αποτελεί πόλο έλξης για την ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας ομάδες που περιγράφονται ανοιχτά ως νεοναζιστικές. Εχθές η πορεία όχι μόνο δεν εμποδίστηκε, όπως συζητιόταν μέχρι την Παρασκευή, αλλά η κυβέρνηση δέχθηκε να συμμετάσχει και να νομιμοποιήσει εκ των πραγμάτων τη δράση των ακροδεξιών.

Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, η πορεία συγκέντρωσε πάνω από 200.000 διαδηλωτές (σε σύγκριση με 60.000 πέρσι) και παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη πρόσφατη συγκέντρωση ακροδεξιών. Υπήρχαν ανοιχτά ακροδεξιά σύμβολα και συνθήματα, όπως «Λευκή Ευρώπη» και «Έξω οι πρόσφυγες».

Στην πορεία δεν συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας είχε προσπαθήσει την τελευταία στιγμή να απαγορεύσει την πορεία. Η απόφαση ανετράπη δικαστικά και οι πολύμηνες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους διοργανωτές της διαδήλωσης δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα.Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν, οι διαδηλωτές αντιπροσωπεύονταν από τον Robert Bakiewicz, αρχηγό του Εθνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, μια οργάνωση ανοιχτά αντισημιτική, που έλκει την καταγωγή της από τον ιταλικό φασισμό της δεκαετίας του ’30. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν υπαναχώρησε η κυβέρνηση από την αρχική της πρόθεση να απαγορεύσει τις σημαίες, αλλά συμμετείχαν και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός.Ο πρόεδρος Ντούντα, για τον οποίον έχει διαρρεύσει το ηχογραφημένο περιεχόμενο συζήτησης στην οποία κάνει αντισημιτικά σχόλια και ο οποίος από την εκλογή του το 2015 διολισθαίνει σταθερά προς την απολυταρχία, είπε ότι θέλει έναν «υπερήφανο και πανηγυρικό εορτασμό», χωρίς τα τραγούδια που ακούστηκαν την περασμένη χρονιά, με στίχους όπως «Καθαρή Πολωνία, Λευκή Πολωνία» κλπ. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια, ωστόσο ακούστηκαν συνθήματα εναντίον της ΕΕ (οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της), υπήρχαν οι σημαίες του ακροδεξιού NRO και του επίσης νεοφασιστικού Forza Nuova. Η κυβέρνηση της Πολωνίας με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τη στήριξή της σε νεοναζιστικές ομάδες, επισημοποιώντας με τη συμμετοχή της τη συμπόρευσή τους.

Με πληροφορίες από BBC, Independent και RT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.