10.11.18

Αλληλεγγύη στον ιχθυολόγο

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Λοβέρδο Χρήστο Στελακάτο υπογράφουν 11 αντιρατσιστικές οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον ιχθυολόγο που απολύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας όπου εργαζόταν και την κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές και διαδικτυακά για περιβαλλοντικά επιζήμιες πρακτικές («Εφ.Συν.» 16/10/17, «Νόμιμη, υπό όρους, η χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες»), ενώ είναι αντιμέτωπος και με δικαστικές διώξεις, όπως η αγωγή της εταιρείας σε βάρος του με την οποία αξιώνει, ανάμεσα σε άλλα, 1.023.420,64 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και τη φυλάκισή του για δύο χρόνια.
Ανάμεσα σε άλλα στο ψήφισμα αναφέρεται: «Ο Λοβέρδος Χρήστος Στελακάτος είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται με βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς, εντιμότητας και κοινωνικής ευθύνης. Ως ιχθυολόγος, σε μεγάλη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, έγινε επανειλημμένα μάρτυρας χρήσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών που καταστρέφουν την υγεία των καταναλωτών και μολύνουν ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι εκκλήσεις του σε αρμόδιες αρχές δεν βρήκαν ανταπόκριση. Προχώρησε έτσι σε καταγγελίες, επώνυμα, επίμονα και με στοιχεία, που αφορούν:
1 Την ερήμωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τις ιχθυοκαλλιέργειες.
2 Την επιβάρυνση των αλιευμάτων με επικίνδυνες τοξικές ουσίες και ό,τι συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία.
3 Τα μεγάλα ξένα κεφάλαια που κατέχουν το σύνολο σχεδόν των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.
4 Την προσπάθεια φίμωσής του.
5 Τις δικαστικές μεθοδεύσεις με τις οποίες επιδιώκεται εξοντωτική και βαριά δαπανηρή ταλαιπωρία και η καταδίκη του.
Για μας, που αγωνιζόμαστε να δώσουμε ζωή και προοπτική σε κυνηγημένους από τον πόλεμο και την πείνα ανθρώπους, ο Χρήστος Στελακάτος εκπροσωπεί το θάρρος και την εντιμότητα, την κοινωνική ευαισθησία και τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής. Να σταθούμε όλοι μαζί δίπλα στον Χρήστο Στελακάτο και σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο».
Οι δικαστικές του περιπέτειες έχουν όμως συνέχεια: Πρόσφατα έμαθε για μια καταδίκη ερήμην του έπειτα από μήνυση πρώην συναδέλφου του για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής, «όπου το δικαστήριο του επέβαλε ποινές για την κάθε πράξη 5 ετών, κατά συγχώνευση 7 έτη, για πλημμελήματα, και μάλιστα χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη, χωρίς δυνατότητα μετατροπής της ποινής, παρ’ ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Επιπλέον, ούτε καν κλητεύθηκε στον τόπο κατοικίας του -ενώ η διεύθυνσή του ήταν γνωστή στις αρχές- προκειμένου να παραστεί στη δίκη. Οι δε ποινές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο της ποινής για πλημμελήματα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας.

Τρεις ακόμα μηνύσεις

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται ποινές πέραν των νόμιμων ορίων, πρόκειται για δικαστική εκτροπή», λέει σχετικά στην Εφ.Συν.» η συνήγορός του Χρύσα Πετσιμέρη για την απόφαση που εξεδόθη στις 18/5/2018 και δεν του επιδόθηκε ποτέ.
Επιπλέον εκκρεμεί η αγωγή της εταιρείας για «διαφυγόντα κέρδη, συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη», αλλά και ακόμα τρεις μηνύσεις για εξύβριση και απειλή από υπαλλήλους και στελέχη της εταιρείας στην οποία εργαζόταν και η οποία έχει εξαγοραστεί από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο ίδιος σημειώνει στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την καταδίκη του: «Χωρίς στα 38 μου να με είχε μηνύσει ποτέ κανείς. Τι άλλο θα μου κάνετε;»...
Το γράψαμε και τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την αγωγή από την εταιρεία σε βάρος του, ακόμη και οι καταγγελίες του να μην ευσταθούν, δεν φτάνει η απόλυση του ανθρώπου, που είναι και άνεργος, χρειάζεται η εξόντωσή του;
Οι οργανώσεις που υπογράφουν το ψήφισμα είναι:
Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου 
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας 
Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό 
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 
Η κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών (Πάτρα) 
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Αθήνας 
Αλληλεγγύη Νίσυρος 
Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου 
Ομάδα Αλληλεγγύης Γιαννιτσών 
Oasis - Rhodes Solidarity Group 
Αλληλεγγύη Κως

Γράφει: Ιωάννα Σωτήρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.