12.11.18

Ακροδεξιός βανδάλισε άγαλμα κροάτη αντιφασίστα και «το άγαλμα εκδικήθηκε»

Ένας άνδρας στην Κροατία προσπάθησε να καταστρέψει την προτομή ενός γνωστού αντιφασίστα και ήρωα πολέμου της χώρας, του Rade Koncar, αλλά το άγαλμα έπεσε πάνω του και του έσπασε το πόδι.Όπως αναφέρει η katiousa.gr το περιστατικό έγινε στην παράκτια πόλη του Σπλιτ και το άγαλμα ανήκε στον Rade Končar, έναν από τους σημαντικότερους κομμουνιστές αντάρτες, ηγέτες στον αγώνα κατά του καθεστώτος τον Ουστάσι, που συνεργάστηκε στενά με τους ναζί, υπεύθυνο για εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες κυρίως Σέρβων, Κροατών αντιφασιστών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Ο Rade συνελήφθη από τους Ιταλούς το 1942 κι εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 31 ετών μαζί με κομμουνιστές συντρόφους του. 

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές του Σπλιτ χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «ωμό βανδαλισμό», ενώ πολιτικοι αλλά και χρήστες του twitter σχολίασαν ότι το άγαλμα «πήρε την εκδίκησή του»

«Ο Rade Koncar σπάει τα πόδια των φασιστών 76 χρόνια μετά από όταν τον εκτέλεσαν» έγραψε ο κεντρώος πολιτικός Kreso Beljak στο twitter.

Πηγή:https://www.thepressproject.gr/article/136058/Akrodeksios-bandalise-agalma-kroati-antifasista-kai-to-agalma-ekdikithike?fbclid=IwAR2FyoIBilIztqnpIjvBCWHffaDJwJZR2ZgicsQ8NJaBf5NA8rw-FfrNMDQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.