28.11.18

Συλλήψεις και αστυνομική βία κατά μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού


Σε όργιο αστυνομικής βίας και σε τουλάχιστον 42 συλλήψεις οδήγησε η προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ την Κυριακή. Περίπου 500 άνθρωποι που έχουν βρεθεί στο Μεξικό από πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής, προσπάθησαν να αποφύγουν τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση βίας και χημικών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε με μόνιμο κλείσιμο των συνόρων και κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να δώσει την άδεια για να φτιαχτεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Όπως μεταδίδει το Sky News, περίπου 500 μετανάστες από το καραβάνι που έχει συγκεντρωθεί εδώ και μέρες στο Μεξικό αποπειράθηκαν την Κυριακή να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν στα εδάφη των ΗΠΑ. Δεκάδες μεξικανοί αστυνομικοί έπεσαν πάνω τους και με τη χρήση γκλόμπ και χημικών προσπάθησαν να τους αναχαιτίσουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το μέσο, πολλοί από τους μετανάστες, ανάμεσα τους και παιδιά, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών που δέχτηκαν. «Έπεσαν χημικά. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε, αλλά όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο περισσότερο ενεργούν πάνω σου τα χημικά», ανέφερε 23 μετανάστρια από την Ονδούρα.
Το CNN αναφέρει ότι περίπου 42 από τους εκατοντάδες μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τελικά τα σύνορα, αλλά συνελήφθησαν. Όπως τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού, οι συλληφθέντες θα απελαθούν από τη χώρα, όπως και πολλοί ακόμα από τους 500 που αποπειράθηκαν να περάσουν. Όπως ανακοίνωσαν οι μεξικανικές Αρχές, τα σύνορα Τιχουάνα – Σαν Ντιέγκο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να κλείσει οριστικά τα σύνορα και επανέλαβε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τείχους στα σύνορα. «Το Μεξικό θα πρέπει να στείλει πολλούς από αυτούς τους μετανάστες που είναι εγκληματίες, πίσω στις χώρες τους. Ας τους επιστρέψουν με αεροπλάνα, με λεωφορεία, δεν με ενδιαφέρει πως θα το κάνουν, αρκεί να μην πατήσουν στις ΗΠΑ. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε οριστικά τα σύνορα μας. Το Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει το τείχος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.