14.10.18

Το AfD φοράει ακροδεξιά κουκούλα στους μαθητές

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία το σχέδιο του ακροδεξιού AfD να δημιουργήσει δίκτυο ιστοσελίδων σε όλη τη χώρα, όπου οι μαθητές θα μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα τους εκπαιδευτικούς, αν κάνουν πολιτικά σχόλια εν ώρα μαθήματος. Στόχος του να διαπιστώσει αν υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές που μιλούν εναντίον του κόμματος.

Το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) έχει ήδη ανοίξει μια ιστοσελίδα στο Αμβούργο με τίτλο «Ουδέτερα Σχολεία», όπου οι μαθητές μπορούν να καταγγέλλουν καθηγητές που σπάνε την πολιτική ουδετερότητα και κάνουν κριτική στο κόμμα.
Στόχος του να δημιουργήσει ανάλογες ιστοσελίδες στη Βαυαρία, το Βρανδεμβούργο, τη Βάδη-Βιρτεμβέργη και τη Σαξονία.

«Απολυταρχισμός»

Οι αντιδράσεις στην κίνηση αυτή του ακροδεξιού κόμματος είναι ήδη σφοδρές και πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και οργανώσεις εκπαιδευτικών μιλούν για «απολυταρχισμό».
Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βιρτεμβέργης, Βίνφρεντ Κρέτσμαν, είπε ότι πρόκειται για «σύστημα ανοιχτής καταγγελίας» και ότι πρέπει να «χτίσουμε τείχη ενάντια στον απολυταρχισμό.
Από τη δική τους πλευρά η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία των Εκπαιδευτικών (GEW) και η Ένωση Γερμανών Δασκάλων, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες με αυτή την εξέλιξη.
«Αν ένα κόμμα που θέλει να εξοστρακίζονται οι διαφωνούντες, τώρα δημιουργεί πλατφόρμες για να καταγγέλλονται άνθρωποι που έχουν αντίθετη άποψη, οι δάσκαλοι θα φοβούνται. Πρόκειται για τρομακτική εξέλιξη», είπε η εκπρόσωπος του GEW.
Για προσπάθεια «εκμετάλλευσης παιδιών και νεαρών παιδιών και ηθικής αυτουργίας σε καταγγελίες» μιλά η Ένωση των δασκάλων.

«Απλή πληροφόρηση»

Το AfD υποστηρίζει ότι πίσω από το σχέδιό του δεν υπάρχουν κακές προθέσεις, αλλά σύμφωνα με τον Μπερντ Μπάουμαν, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του, η ιστοσελίδα δεν έχει «τίποτα να κάνει με καταγγελίες».
Αλλά το κόμμα έχει συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δάσκαλοι και καθηγητές συνηθίζουν να συζητούν τις πολιτικές τους θέσεις στην τάξη και πολύ συχνά «παρουσιάζουν με πολύ μελανά χρώματα το AfD, χαρακτηρίζοντάς το ριζοσπαστικό, απάνθρωπο και ψυχρό».

«Κουλτούρα κατάδοσης»

Για την πλειονότητα των Γερμανών, η ιδέα του να δίνει κάποιος πληροφορίες που αφορούν άλλους ανθρώπους είναι απωθητική καθώς φέρει μνήμες που σχετίζονται με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.
Ο υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο της Θουριγκίας, Χέλμουτ Χόλτερ, μιλάει για «σήμα συναγερμού».
Κάλεσε δε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να προωθούν τον διάλογο και τις ανοιχτές συζητήσεις στα σχολεία, «γιατί αυτό είναι η βάση μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Ο ομόλογός του στη Σαξονία, Κρίστιαν Πίβαρτζ, υποστήριξε ότι το AfD «καλλιεργεί μια απαίσια κουλτούρα κατάδοσης», που στη Γερμανία ήταν γνωστή μόνο από τους ναζί και στη συνέχεια από τη Στάζι, τη μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/afd-foraei-akrodexia-koykoyla-stoys-mathites

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.