29.9.18

Εκδήλωση-προβολή: Το χρονικό μιας ναζιστικής δολοφονίας

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η οικογένεια του Παύλου Φύσσα διοργανώνει την πρώτη από μια σειρά προβολών-εκδηλώσεων που στόχο έχουν να παρουσιαστεί και να αναλυθεί δημόσια η τεχνική μελέτη-έρευνα του Forensic Architecture που αναδεικνύει καρέ καρέ το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου.

Η έκθεση περιέχει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της οδού Παύλου Φύσσα (πρώην Π. Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι, τις ηχητικές διαβιβάσεις των αστυνομικών προς το κέντρο αλλά και τον ρόλο τους στο σημείο το βράδυ του εγκλήματος, πώς συγκροτήθηκε και επιτέθηκε το τάγμα εφόδου των χρυσαυγιτών αλλά και τα σήματα προς το κέντρο του ΕΚΑΒ.
Το οπτικοακουστικό υλικό, διάρκειας 43 λεπτών, προβλήθηκε πρόσφατα στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στο πλαίσιο της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης καθώς απορρίφθηκε αίτημα της υπεράσπισης να μη γίνει δεκτό ως αναγνωστέο έγγραφο.



Η ερευνητική ομάδα εξέτασε βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής τους με ηχητικά αρχεία.
Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας τη ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων.




Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μεταφερθεί η πληροφορία διά ζώσης στις περισσότερες πόλεις της χώρας καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται λίγο πριν από το τελικό στάδιο, δηλαδή πριν από τις απολογίες των νεοναζί και ουσιαστικά πιο κοντά στην απόφαση.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν σύντομες εισηγήσεις από τους ερευνητές του Forensic Architecture για την τεχνική μελέτη, τις δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα για την πορεία της δίκης, καθώς και μια ανασκόπηση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Γιάννη Μπασκάκη για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.


Στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίσει το Ypopto Mousi από το omniatv.
 Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture έχει την έδρα του στο Goldsmiths Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μια ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων κι άλλων ειδικών.
Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολλογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Έρευνές του έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 19:30
Συναυλιακός χώρος Kremlino: Χαϊδαρίου 6, Πειραιάς
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.