12.9.18

Βανδάλισαν την προτομή του ΕΑΜίτη δημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Αποστόλου


Στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ημέρας μνήμης της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, η προτομή του ιστορικού, αριστερού δημάρχου της Μυτιλήνης και γενικού γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΕΑΜ, Απόστολου Αποστόλου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άγνωστοι βανδάλισαν με μπογιές την προτομή του ιστορικού δημάρχου, του «Δασκάλου», Απόστολου Αποστόλου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο στόχαστρο αντίστοιχων επιθέσεων φέρονται να έπεσαν και οι προτομές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης και του Δημητρίου Βερναρδάκη στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη.

Ο Απόστολος Αποστόλου ήταν ένας εκ των κορυφαίων στελεχών της Αντίστασης, πρωταγωνιστής στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου, υπό τον ρόλο του γενικού γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΕΑΜ. Υπηρέτησε την πόλη της Μυτιλήνης ως δήμαρχος για πολλές δεκαετίες, έως και το 1982.

Όπως αναφέρεται, το άγαλμα είχε φιλοτεχνηθεί με παραγγελία από τον Δήμο Μυτιλήνης πριν χρόνια, και είχε τοποθετηθεί στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης, κοντά στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ μεταφέρεται από το νησί πως ο βανδαλισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους.

Μέλη της οικογένεια του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλωσαν πως «τιμά τη μνήμη του γενικού γραμματέα του ΕΑΜ ο βανδαλισμός στην προτομή του ανήμερα της απελευθέρωσης του νησιού από τους ναζί. Οι επίγονοι τους προφανώς και αισθάνονται άσχημα μια και θυμούνται πως ο Αποστόλου ήταν μαζί με το λαό που τους έδιωξε από τον τόπο. Τον φοβούνται ακόμα».

Το παραπάνω χτύπημα είναι το τελευταίο σε σειρά ειδήσεων φασιστικών επιθέσεων και χτυπημάτων στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες επανεμφανίστηκε στο νησί η φασιστική «Κρυπτεία», αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός άλλου μνημείου, αυτού προς τιμήν των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου στη Θέρμη. Ακόμη, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ένα κορίτσι 9 ετών βρέθηκε στο στόχαστρο τεσσάρων ανδρών επειδή φορούσε μαντήλι στο κεφάλι της και «την πέρασαν για πρόσφυγα», με την αστυνομία να μην προχωράει ούτε στην προσαγωγή των δραστών της επίθεσης.

Επίσης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εμπρός» και ανταποκρίτρια της Καθημερινής, που έφερε το θέμα του μικρού κοριτσιού στη δημοσιότητα, βρέθηκε στο στόχαστρο διαδικτυακών επιθέσεων, σε μία ακόμη επίθεση κατά δημοσιογράφου στο νησί της Λέσβου.

«Τα κατακάθια του ναζισμού και μυστικές φασιστικές οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά»

«Μετά τις προηγηθείσες βεβηλώσεις των προτομών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτρη Βερναρδάκη, ξημερώματα της 10ης Σεπτέμβρη, επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, οι γνωστοί “άγνωστοι” θιασώτες του ναζισμού στο νησί μας -που έχουν αναθαρρήσει το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα το μεταναστευτικό- βεβήλωσαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, γραμματέα του ΕΑΜ Λέσβου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.

Συνεχίζοντας ο αντιδήμαρχος, αναφέρει πως «βάφοντας με κόκκινο τα μάτια και το στόμα του προσώπου του, θέλουν να παρουσιάσουν ως αιμοσταγή δολοφόνο, έναν άνθρωπο σύμβολο της αντίστασης του λεσβιακού λαού, έναν πραγματικό Άνθρωπο και πατριώτη και οραματιστή, που μόνο θύμα ήταν -σε πολλές περιόδους της ζωής του- ακραίων φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών».

«Το κακόγουστο αστείο πρέπει να σταματήσει στο νησί. Τα κατακάθια του ναζισμού και μυστικές φασιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται ξαφνικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τον νόμο και όλοι εμείς οι πραγματικοί πατριώτες, συλλογιζόμενοι με υπευθυνότητα και συναισθανόμενοι την επικινδυνότητα τέτοιων φαινομένων, να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας (όσο και αν συχνά δυσφημίζεται από κάποιους λειτουργούς της), τους θεσμούς, τις πανανθρώπινες αξίες και ό,τι πρεσβεύει και σηματοδοτεί το νησί μας στα νεότερα χρόνια» καταλήγει ο Κ. Αστυρακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.