3.9.18

Ξανά σε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ αύριο Δευτέρα 3/9


Η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τις απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους, όμως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες συνεχίζουν τον αγώνα και απαιτούν την άμεση ανάκληση των δύο εκδικητικών απολύσεων! [περισσότερα για την υπόθεση διαβάστε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ].
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση της επιθεώρησης εργασίας με τη διοίκηση και τους δύο απολυμένους εργαζόμενους, γι’ αυτό και η συνέλευση εργαζόμενων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ καλεί στη νεά στάση εργασίας από της 9:00 μέχρι τις 13:00 για να συμπαρασταθεί στους δύο απολυμένους εργαζόμενους και να προβάλλει τα αιτήματα της:

Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων

Να μην αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ομαλοποίηση των πληρωμών όλων των εργαζομένων σε όλα τα προγράμματα

Την απεργία καλύπτουν το Σωματείο Βάσης εργαζομένων σε ΜΚΟ και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία.
...................................................................................
Παρατίθεται το πλαίσιο της Συνέλευσης Εργαζομένων στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ- Νέα στάση εργασίας

Στις 31/5 έληγαν οι συμβάσεις συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή υπήρχε ενημέρωση πως οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων θα ανανεωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι δηλαδή τη λήξη της περιόδου υλοποίηση του έργου. Την ημέρα εκείνη, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή οποιοδήποτε λόγο που έχει να κάνει με περικοπές στον προϋπολογισμό του έργου, η διοίκηση της οργάνωσης κάλεσε έξι συναδέλφους: στους τρεις από αυτούς ανακοίνωσε τη «μη ανανέωση της σύμβασης τους» (την απόλυση τους δηλαδή), ενώ στους άλλους τρεις ανακοίνωσε ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν ή όχι την «συνεργασία τους με την οργάνωση».

Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των συναδέλφων αυτών ήταν η συνδικαλιστική τους δράση καθώς και η συμμετοχή τους στο υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στην ΑΡΣΙΣ. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί και με άλλους/ες συναδέλφους/ισσες είχαν εμπλακεί ενεργά στον αγώνα για την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τόσο τις συμβάσεις εργασίας για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων της οργάνωσης, όσο και σημαντικά ζητήματα για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού αλλά και τις συνθήκες φιλοξενίας των ανήλικων χρηστών των υπηρεσιών της.

Η επιλογή της εργοδοσίας να προβεί σε τρείς άμεσες απολύσεις και να απειλήσει τρείς ακόμα συναδέλφους ώστε να «συμμορφωθούν» και να παύσουν να «δημιουργούν προβλήματα», πυροδότησε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στις δομές της Αθήνας. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις και οι απειλές απολύσεων έγινε αντανακλαστικά στάση εργασίας με συμμετοχή αρκετών συναδέλφων. Μπροστά στις αντιδράσεις και μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου η διοίκηση έδειξε να αναδιπλώνεται. Ανακάλεσε τις απολύσεις και συμφώνησε οι συνάδελφοι να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις ταυτόχρονα με πεντάμηνες που θα τους διασφάλιζαν την συνέχιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την Παρασκευή 13/7 δύο συνάδελφοι από το Safe Zone Σχιστού, μέλη του σωματείου (ο ένας μάλιστα μέλος της προσωρινής διοίκησης), ενώ έχουν πάει να υπογράψουν τις συμβάσεις όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί, ενημερώνονται πως έχουν δύο επιλογές: ή να υπογράψουν, και μάλιστα εξαιρετικά ετεροχρονισμένα (μόλις 16 μέρες πριν τη λήξη της!), τη δίμηνη σύμβαση από 1/6 ως 31/7 και μετά να λήξει η «συνεργασία» ή να μην πάνε την Δευτέρα στην δουλειά τους (δηλαδή να απολυθούν άμεσα). Η απάντηση των συναδέλφων στο τελεσίγραφο της διοίκησης ήταν πως δεν υπογράφουν τίποτα αφού, ορθώς κατά την άποψη μας, θεωρούν πως η απασχόληση τους είναι σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου (καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της δομής) και προτίθενται να πάνε κανονικά στην δουλειά τους. Όταν ο ένας συνάδελφος εμφανίστηκε να δουλέψει κανονικά του τη Δευτέρα, η διοίκηση προέβη στην πρωτοφανή κίνηση να καλέσει την αστυνομία ώστε να τον απομακρύνει από το χώρο εργασίας του (!).

Απέναντι στην εκδικητική αυθαιρεσία της διοίκησης της ΑΡΣΙΣ υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Πρώτα από όλα, και σημαντικότερο όλων, είναι πως όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες στο Safe Zone Σχιστού υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στους απολυμένους. Την συμπαράσταση τους εκφράζουν επίσης τρεις πρώην συνάδελφοι στο Σχιστό οι οποίοι, για τους ίδιους λόγους που αγωνίζονται οι απολυμένοι συνάδελφοι, κάνανε στις 31/5 την ατομική επιλογή να παραιτηθούν μην αντέχοντας άλλο την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην δομή. Επιπροσθέτως, κηρύχτηκαν άμεσα μια σειρά στάσεων εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και μια πανελλαδική απεργία.

Ως συνέλευση εργαζομένων ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στις κινήσεις αλληλεγγύης στους 2 συναδέλφους διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων. Πέρα όμως αυτού αναγνωρίζουμε το αίτημα τους να κατοχυρωθεί η σχέση εργασίας τους ως εξαρτημένη αορίστου χρόνου και ως δικό μας αίτημα, το οποίο διεκδικούμε καθολικά για όλους τους/τις συναδέλφους/ισσες που εργάζονται στις δομές της οργάνωσης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε συνάντηση που είχαμε τον Ιούνιο με την διοίκηση της ΑΡΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο αντίστοιχων διεκδικήσεων, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις και ενώ φαινόταν πως είχε αποφευχθεί το ενδεχόμενο απολύσεων, είχαμε εκφράσει με έντονο τρόπο τον προβληματισμό μας για τα όσα η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ πράττει στην Αθήνα. Αντί της οποιασδήποτε επί της ουσίας απάντησης αυτό που εισπράξαμε ήταν μια δήλωση αποποίησης ευθυνών αφού «άλλη είναι η ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα και άλλη στην Θεσσαλονίκη». Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως, εφόσον νομικά η οργάνωση είναι μια, δε μπορούμε παρά κι εμείς να την αντιμετωπίζουμε ως ενιαία.

Η συνάντηση των απολυμένων συναδέλφων μας με τη διοίκηση της οργάνωση στην επιθεώρηση εργασίας είχε οριστεί για τη Δευτέρα 27/8, ημέρα στην οποία είχε κηρυχθεί στάση εργασίας. Λόγω μη προσέλευσης της διοίκησης στη συνάντηση, αυτή μετατέθηκε για τη Δευτέρα 3/9. Την ημέρα εκείνη θα σταθούμε και πάλι στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων μας, καλώντας εκ νέου στάση εργασίας από τις 09:00 ως τη 13:00. Στις 10:30 θα βρεθούμε και πάλι σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης (Λ. Σοφού και Εγνατία) για να φωνάξουμε ότι καμία εκδικητική απόλυση δε θα γίνει αποδεκτή. Την ίδια στιγμή που η διοίκηση της οργάνωσης στην Αθήνα προβαίνει σε απολύσεις, η διοίκηση στη Θεσσαλονίκη επίσης δε φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζόμενων για σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου για όσους/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς το ραντεβού που έχει πολλάκις ζητηθεί από τη συνέλευση εργαζομένων ΑΡΣΙΣ ώστε η τελευταία να λάβει μία απάντηση σχετικά με το εν λόγω αίτημα, συνεχώς αναβάλλεται.

Η διοίκηση με την στάση της μας ωθεί σε έναν αγώνα ο οποίος θέτει στο κέντρο του ολόκληρη πια την λειτουργία της οργάνωσης. Η ΑΡΣΙΣ από μια μεσαίου μεγέθους ΜΚΟ έχει καταφέρει να γιγαντωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ευσυνειδησία, το ειλικρινές αίσθημα αλληλεγγύης, την φαντασία, το μεράκι και τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων της. Η διοίκηση όμως αντί να προσαρμοστεί και να ψάξει τις λύσεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που αυτή η γιγάντωση δημιουργεί, επιλέγει να κινηθεί εναντίων εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα εργατικά τους δικαιώματα.

Το ότι δε ξεχνάμε την ευαίσθητη φύση της δουλειάς μας, δε συνεπάγεται ότι παραβλέπουμε την φύση της εργασιακής μας θέσης. Δεν είμαστε συνεργάτες. Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες οι οποίοι/ες ούτε χαράσσουμε την στρατηγική, ούτε έχουμε την ευθύνη αποφάσεων, ούτε έχουμε αποφασιστικό ρόλο για τις χρηματοδοτήσεις της οργάνωσης. Το ελάχιστο λοιπόν που απαιτούμε είναι τον σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα μας και τις δυσκολίες που αυτά συνεπάγονται.

Η δεδομένη προθυμία μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών μας δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αποδοχή από την πλευρά μας των συνθηκών επισφάλειας που η διοίκηση επιβάλει από επιλογή, αμέλεια ή ανικανότητα. Το ελάχιστο που οφείλει μια οργάνωσης η οποία ευαγγελίζεται την «αλληλεγγύη, την ισότητα και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι να μην μας αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους/ες και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό που την έκανε αυτό που είναι.
Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων
Να μην αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία
Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Ομαλοποίηση των πληρωμών όλων των εργαζομένων σε όλα τα προγράμματα


Στάση εργασίας: Δευτέρα 3/9, 09:00 – 13:00


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους συναδέλφους μας: Δευτέρα 3/9, 10:30, στα κεντρικά γραφεία της ΑΡΣΙΣ (Λ. Σοφού & Εγνατία)


Νέα συνέλευση εργαζομένων ΑΡΣΙΣ: 19/9, στις 17:30 στο Εργατικό Κέντρο


Πηγη:http://net.xekinima.org/xana-se-stasi-ergasias-oi-ergazomenoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.