11.9.18

Ακαθαρσίες, Βία και Σκουλήκια: 30 Μέρες Διορία ή Λουκέτο στη Μόρια

Το καμπ της Μόριας στη Λέσβο αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία και πρέπει να κλείσει, προειδοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δίνει διορία 30 ημερών στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να λάβει έκτακτα μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση η δομή πρέπει να κλείσει. Η Μόρια, την οποία τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης περιγράφουν ως «ντροπή για την Ευρώπη», είναι πρωτίστως μια κόλαση για τους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί για μήνες εγκλωβισμένοι - η δομή χτίστηκε για να φιλοξενήσει έως 3.000 ανθρώπους.

Η απόφαση-τελεσίγραφο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή. Αν η κατάσταση παραμείνει, τότε στη Μόρια θα μπει λουκέτο, σύμφωνα με την Περιφέρεια. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, επίσης, στην Εισαγγελία Μυτιλήνης και στην Αστυνομία.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Λέσβου πραγματοποίησαν δύο φορές αυτοψία στη δομή. Οι ελεγκτές συνέταξαν στις 27 Ιουλίου αναλυτικό πόρισμα, στο οποίο περιγράφεται η ίδια θλιβερή κατάσταση που είχαν καταγράψει και τον περασμένο Μάιο. Ακολούθως, στις 4 Σεπτεμβρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Λέσβου εισηγήθηκε το κλείσιμο της Μόριας και την περασμένη εβδομάδα η Περιφέρεια έστειλε την τελική απόφαση προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», αναφέρεται στην απόφαση. Πιο ειδικά: «Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στον δρόμο […] διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων». Στην απόφαση διαβάζουμε ότι σε κάθε σκηνή είναι αναγκασμένα να ζουν σήμερα έως και 150 άτομα.

«Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας, λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών) […] Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού, με πλήθος σκηνών, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων […] Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες- μετανάστες, είναι ακατάλληλος καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας», διαβάζουμε.

«Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των 30 ημερών, έστω και για ένα εκ των αναφερόμενων προβλημάτων, θα προβούμε στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Λέσβου», καταλήγει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Προ ημερών, ρεπορτάζ του BBC από τη Λέσβο επικαλέστηκε μαρτυρίες εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν στη Μόρια, καθώς τα ίδια και οι οικογένειές τους έχουν καταρρεύσει σωματικά και πνευματικά. Στο καμπ σημειώνονται συχνά άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, η βία είναι καθημερινότητα στη Μόρια. Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, είπε ότι, αν και ο ίδιος έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων, η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.