«Εδώ μέσα θα κάνεις ό, τι σου λέω εγώ». «Στην κουζίνα σου». «Εγώ είμαι ο άνδρας εδώ μέσα, εγώ κάνω κουμάντο». «Σταμάτα ρε να κλαις, κάτω τα μάτια σου έχω πει». «Κι εγώ σ' αγαπάω, για το καλό σου το κάνω, γιατί εσύ δεν ξέρεις, είσαι ζώο». «Είσαι γυναίκα μου και μπορώ να σου κάνω ό,τι θέλω». «Γι' αυτό σε παντρεύτηκα, για να με υπακούς».
Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που μία γυναίκα μπορεί να ακούσει μέσα στο ίδιο της το σπίτι, έτσι ακριβώς όπως περιγράφονται στο βίντεο της καμπάνιας κατά της έμφυλης βίας του Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, την ίδια ώρα που ο θύτης ζητά τη σιωπή της κοινωνίας λέγοντας «Να μην ανακατεύεσαι, στο σπίτι μου κάνω ό,τι θέλω εγώ». Στο τέλος, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης σημειώνει ότι «Η ζωή δεν είναι σαν το σινεμά. Στην πραγματικότητα, εννιά στις δέκα γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν skip στην έμφυλη βία».
H πολύμηνη καμπάνια κατά της έμφυλης βίας που προωθεί το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, ξεκίνησε συμβολικά 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών κι έχει τίτλο «Μην προσπερνάς – Don’t Skip». Η καμπάνια έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει μια σειρά από πολύπλευρες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, στοχεύοντας στην καρδιά των κοινωνικών στερεοτύπων που τη συντηρούν και την αναπαράγουν. Όπως σημειώνει η Διοτίμα, στόχος της είναι «να κάνει ορατό το φαινόμενο της έμφυλης βίας, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία, ώστε να μην προσπερνάμε τα καθημερινά περιστατικά, που βλέπουμε, ακούμε, υποψιαζόμαστε, γνωρίζουμε. Άλλωστε για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στη βία κατά των γυναικών, είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας.
Η καμπάνια θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα περιλαμβάνει μια σειρά από πολύπλευρες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της έμφυλης βίας στοχεύοντας στην καρδιά των κοινωνικών στερεοτύπων που τη συντηρούν και την αναπαράγουν.
Όπως σημειώνει η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, «Η έμφυλη βία ασκείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε γυναίκες και κορίτσια. Πρόκειται για καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πηγάζει από την ανισότητα των φύλων και εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης. Χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και σωφρονισμού των γυναικών. Η έμφυλη βία έχει πολλές εκφάνσεις. Μπορεί να είναι: λεκτική, ψυχολογική/ συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική. Στο ακραίο της όριο μπορεί να οδηγήσει στη γυναικοκτονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους από έμφυλη βία, διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τη γραμμή βοήθειας SOS 15900: μεταξύ 19 Νοεμβρίου 2016 - 19 Νοεμβρίου 2017, καταγγέλθηκαν 5.041 περιστατικά έμφυλης βίας, εκ των οποίων τα οκτώ από τα δέκα αφορούσαν γυναίκες που είχαν δεχτεί βία από τους συζύγους/ συντρόφους τους (ενδοοικογενειακή βία)».
Οι περισσότερες γυναίκες δεν καταγγέλλουν την έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία, ούτε ενθαρρύνονται να το κάνουν. Όπως σημειώνει η κα. Κεφαλληνού οι λόγοι είναι: «η ντροπή, η ενοχή και η αίσθηση ότι είναι υπεύθυνη για τη βία που υπέστη. Ο φόβος των αντιποίνων από το δράστη. Ο φόβος του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Η κοινωνική απομόνωση και η αίσθηση ότι πρέπει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Επίσης η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ασφαλών επιλογών για τα παιδιά, η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθώς και λωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια». Όπως ξεκαθαρίζει, «η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια και τη σχέση δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Αντίθετα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο».
Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Δημιουργήθηκε το 1989. Κατά την πολυετή δράση του έχει σταθερά επιδιώξει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Το ΚΓΜΕ Διοτίμα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες με στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση γυναικών ή ομάδων γυναικών. ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες για τις επωφελούμενες είναι δωρεάν. Σε όλα τα στάδια διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, καθώς και ο σεβασμός στην ατομική βούληση, τις επιλογές και το βίωμα της κάθε επωφελούμενης. Οι υπηρεσίες που παρέχει: Νομική βοήθεια σε γυναίκες με περιορισμένο εισόδημα, Νομική στήριξη για πρόσφυγες και προσφύγισσες, Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, Υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
Σε ένα από τα βίντεο της καμπάνιας φαίνεται επίσης ότι κάποια σημάδια μπορεί να σε κάνουν να αναγνωρίσεις την έμφυλη βία πληροφορώντας ότι μια στις τέσσερις γυναίκες έχει υπάρξει θύμα.
Ενώ, σε ένα ακόμα βίντεο που ένας άνδρας ακολουθεί το βράδυ μία γυναίκα, μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα η έμφυλη βία δεν έχει καλό τέλος, αφού μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
Όπως πληροφορεί και η καμπάνια, η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικό αδίκημα. Κανένας δράστης δεν είναι παντοδύναμος και κανένα θύμα δεν είναι αδύναμο.
«Αν μια γυναίκα έχει υποστεί έμφυλη βία ή ενδοικογενειακή βία μπορεί να καλέσει τη Γραμμή SOS 15900. Η γραμμή αποτελεί υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]. Παράλληλα οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων μπορούν να λάβουν πληροφόρηση και στήριξη. Τα Κέντρα μπορούν επιπλέον να τις παραπέμψουν, σε κάποια από τις 21 Δομές - Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Οι ξενώνες δίνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας, στέγης διατροφής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξη, σε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να προστατευτούν εν ώρα κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια», σημειώνει η κ. Κεφαλληνού.
Ενώ τι συμβουλεύει για το αν κάποια γυναίκα σου μιλήσει για τη βία που βιώνει μέσα στην οικογένεια ή τη σχέση; «Μη ζητήσεις λεπτομέρειες για το περιστατικό, πες της ότι δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό που έζησε και να μην κατηγορεί τον εαυτό της, Τήρησε πάντοτε την αρχή της εμπιστευτικότητας και ιδιωτικότητας, Ενημέρωσε την ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις υποθέσεις, Εντόπισε και παρείχε τις αναγκαίες πληροφορίες για να απευθυνθεί η ίδια, όποτε είναι έτοιμη, στις υπηρεσίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.