16.5.18

Συνελήφθη ο διοργανωτής του gay pride στον Λίβανο


Συνελήφθη την Τρίτη ο διοργανωτής του Beirut Pride, του μοναδικού gay pride που διοργανώνεται σε αραβική χώρα. Αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Τετάρτης, αφού πρώτα υπέγραψε έγγραφο με το οποίο δεσμευόταν ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του gay pride, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκίνησαν στις 12 Μαΐου και αναμενόταν να ολοκληρωθούν στις 20 του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Channel News Αsia, οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν τον διοργανωτή του gay pride, Χαντί Νταμιέν, και όπως δήλωσε ο ίδιος του ζήτησαν να υπογράψει έγγραφο που «θα βεβαίωνε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις». Όπως ανακοινώθηκε, ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Beirut Pride, το οποίο είναι το μοναδικό gay pride που διοργανώνεται σε αραβική χώρα. Οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει στις 12 Μαΐου και αναμενόταν να ολοκληρωθουν στις 20.

Ο Λίβανος έγινε η πρώτη αραβική χώρα η οποία φιλοξένησε το 2017 gay pride, αν και η εναρκτήρια εκδήλωση είχε ακυρωθεί μετά από απειλές. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί πορεία από τις ΛΟΑΤ οργανώσεις.

Όπως δήλωσε ο Νταμιέν, οι αρχές τον προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που δεν υπογράψει το έγγραφο με το οποίο θα δεσμεύεται για τον τερματισμό των εκδηλώσεων, θα ξεκινούσε έρευνα εναντίον του για «υποκίνηση σε ανήθικες πράξεις και προσβολή της δημοσίας αιδούς». Παρά το ότι η νομοθεσία του Λιβάνου απαγορεύει τις «παρά φύσει» σεξουαλικές πράξεις, το 2017 για πρώτη φορά Λιβανέζος δικαστής έκρινε ότι οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν αποτελούν «παρά φύσει» πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.