Κατάμεστη από κόσμο ήταν και χθες η αίθουσα του Εφετείου, όπου συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή. Η υπόθεση των δύο νέων ανθρώπων που καταδικάστηκαν πρωτόδικα με βάση τον «τρομονόμο», με μόνο πειστήριο αμφισβητούμενα δείγματα DNA, έχει σημαδέψει την ελληνική κοινωνία, συσπειρώνοντας ένα πρωτόγνωρο κίνημα συμπαράστασης, με αίτημα την αποφυλάκισή τους.
Στο νεανικό κυρίως ακροατήριο ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα οι πάνοπλοι κουκουλοφόροι των ΟΠΚΕ, μόνο με τα μάτια τους να διακρίνονται από τις μαύρες μπαλακλάβα - τις μάσκες «full face» πλήρους κάλυψης προσώπου. Αφαντος άλλη μια φορά ήταν ο μάρτυρας-πληροφοριοδότης της αστυνομίας, που φέρεται να ανακάλυψε και να ξέθαψε από υπαίθριο χώρο στην Πολυτεχνειούπολη, το 2011, τα περιβόητα κιβώτια με τα όπλα. Αν και πρόσωπο-κλειδί, ουδέποτε έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του συντρόφου της Ηριάννας -που έχει απαλλαγεί οριστικά από όλες τις κατηγορίες. «Συμφωνείτε ακόμα με το άρθρο που γράψατε στην “Εφ.Συν.;» τον ρώτησε η εισαγγελέας, κάνοντάς του παρατήρηση για τη δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση. «Μετά τα όσα “καφκικά” συνέβησαν στο πρωτόδικο δικαστήριο, έπρεπε να δοθεί δημοσιότητα για να μη συνεχιστεί ο παραλογισμός» απάντησε.
Περί βεβαιότητας
Την πολύωρη διαδικασία μονοπώλησε η κατάθεση και εξέταση της βιολόγου-αστυνομικού Αριστέας Μεθενίτη, διευθύντριας του εργαστηρίου ανάλυσης DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. Στην ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου εξέτασης DNA, αν «είναι 100% ή έχει αβεβαιότητα;», η μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «ανάγεται σε στατιστικές πιθανότητες».
Στις ενδελεχείς ερωτήσεις της υπεράσπισης, όπου κυριάρχησαν οι επιστημονικoί όροι, σε βαθμό το δικαστήριο να θυμίζει κάτι μεταξύ επεισοδίου του CSI και εντατικών μαθημάτων εγκληματολογίας, η μάρτυρας έπεσε συχνά σε αντιφάσεις, απαντώντας «δεν θυμάμαι» και «δεν ξέρω, αλλά αν θέλετε μπορούμε να το βρούμε».
Οπως παραδέχθηκε, δεν ήταν παρούσα σε κανένα χρονικό σημείο της περισυλλογής και εξέτασης του γενετικού υλικού, αλλά υπέγραφε τις πραγματολογικές εκθέσεις.
Οπως απρόθυμα επιβεβαίωσε, το εργαστήριο της αστυνομίας, την περίοδο που έγινε η έρευνα (2011-2012), δεν ήταν πιστοποιημένο, ούτε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου εγκληματολογικών εργαστηρίων. Κυρίως αποδείχθηκαν σοβαρά χρονικά κενά και ελλείψεις στη περισυλλογή, μεταφορά και φύλαξη του γενετικού υλικού.
Ισως η σημαντικότερη στιγμή της χθεσινής δίκης ήταν όταν ο συνήγορος της Ηριάννας προσκόμισε για πρώτη φορά στην έδρα νέο έγγραφο-φωτιά, που αδειάζει την ακολουθούμενη διαδικασία ως «απαράδεκτη», καταλήγοντας εμφατικά ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας».
Το σημαντικότερο είναι ότι η έκθεση δεν υπογράφεται από κάποιον τυχαίο πραγματογνώμονα, αλλά από τον πρώην διευθυντή της ΔΕΕ, δρα Νικόλαο Ταΐρη. Σοκαρισμένη η εισαγγελέας διάβασε αποσπάσματα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «Η δρ Μεθενίτη μεροληπτεί υπέρ της ενοχοποίησης υπόπτου. Εισάγει πρωτόγνωρη τακτική που δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, κατακριτέα, ξένη σε κάθε δικαστικό κανόνα...». Η μάρτυρας αρκέστηκε να πει: «Τα λέει αφού είχε φύγει. Είναι πρώην».
«Αυτό που έχει κάνει η ΔΕΕ είναι σαν τον Τεξανό σκοπευτή, που, όπου πηγαίνει, το βέλος του ζωγραφίζει γύρω γύρω έναν στόχο και λέει “πέτυχα διάνα”», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης, φράση που περιέχεται σε έκθεση Ελβετού πραγματογνώμονα.
Το «ζουμί» της υπόθεσης συνόψισε η δικηγόρος Μαρίνα Νταλιάνη:
«Η μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ιδέα αν έγινε επιμόλυνση των στοιχείων ή πού βρίσκονταν επί δύο ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές χωρίς αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε σε αξιολόγηση των δειγμάτων που σε τόσο αδιευκρίνιστες συνθήκες ελήφθησαν».
Στο τέλος της δίκης η Ηριάννα αποχαιρέτησε χαμογελαστή με ένα σύντομο αλλά ζεστό φιλί τον σύντροφο και τους συγγενείς της και αποχώρησε φρουρούμενη από τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, όπως και ο Περικλής.
Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν στις 24 Μαΐου και 28 Ιουνίου. Το κοινό, που παρέμεινε πολυάριθμο παρά την κοπιαστική διαδικασία, αποχώρησε σε κλίμα αισιοδοξίας, ότι η δικαίωση και η αποφυλάκιση των δύο νέων δεν θα αργήσει.
Γραφει: Αφροδίτη Τζιαντζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.