7.5.18

Δούρειος Ιππος για τη Δημοκρατία

Τις τελευταίες μέρες κάποιες ιστοσελίδες βάλθηκαν ξαφνικά να εξυμνούν έναν συγκεκριμένο εθνοφύλακα, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον «πιο διάσημο έφεδρο-εθνοφύλακα της Ελλάδας».

Η σχετική ανάρτηση ξεκίνησε από ένα σάιτ που ειδικεύεται σε «στρατιωτικά θέματα» (kranosgr) και αναπαρήχθη από πολλά ακροδεξιά και φασιστικά ιστολόγια. Ξέφυγε όμως γρήγορα από τα στενά όρια του χώρου αυτού, βρίσκοντας τελικά φιλοξενία και σε κάποια ειδησεογραφικά ιντερνετικά μέσα, που έσπευσαν να την υιοθετήσουν.
Τι μας λέει λοιπόν η ανάρτηση αυτή που κάνει τον γύρο του διαδικτύου; Οτι υπάρχει ένας έφεδρος-εθνοφύλακας από τη Δράμα, δηλαδή κάτοικος που εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται με πολεμοφόδια από τον ελληνικό στρατό (η εθνοφυλακή είναι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων ως η σύγχρονη μετεξέλιξη των διαβόητων ΤΕΑ), ο οποίος «έχει συμμετάσχει με την ομάδα Δούρειος Ιππος της Δράμας καθώς και με το ΤΕ Εθνοφυλακής της περιοχής στις περισσότερες ασκήσεις που έχουν γίνει» και ανάμεσα σε αυτές και στην αποκαλούμενη «Πανελλήνια Ασκηση Εφέδρων Μακεδονομάχος 2018».
Μας λέει ακόμα ότι είναι «έφεδρος Λοχίας Καταδρομών και άριστος ελεύθερος σκοπευτής». Μάλιστα η φιλοχουντική εφημερίδα «Στόχος», διψώντας για μουσουλμανικό αίμα, τον αποκαλεί «sniper έτοιμο για όλα» και εύχεται ότι «θα τους στέλνει στον Αλλάχ από μακρυά...». Δηλαδή ότι θα εκτελεί Τούρκους, ενδεχομένως και μουσουλμάνους πρόσφυγες, στα σύνορα.
Και, τέλος, μας λέει ότι έχει «τιμηθεί αρκετές φορές για την πολυετή του προσφορά», ότι έχει «μιλήσει και στην εκπομπή «με Αρετή και Τόλμη»», αλλά και ότι έχει «φωτογραφηθεί τόσο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς και με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας», δημοσιεύοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Αλλά ποιος είναι ο περί ου ο λόγος; Ονομάζεται Παναγιώτης Μπαντέμης και είναι πράγματι διάσημος. Οχι βέβαια ως έφεδρος εθνοφύλακας -αυτή είναι μια νέα εξέλιξη στην πλούσια σταδιοδρομία του- αλλά ως χρυσαυγίτης καταδικασμένος για κακούργημα.

Μιλώντας για τον Χίτλερ

Ο Μπαντέμης ήταν κάποτε ο πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής. Και είναι ο ίδιος που έχει ομολογήσει (εφημερίδα «Ψίθυροι», 29.4.2010) ότι η Χρυσή Αυγή «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», λέγοντας ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού έτσι όπως έπρεπε».
Εχει ομολογήσει και ότι η οργάνωσή του είναι ενάντια στη δημοκρατία, λέγοντας ότι «η δημοκρατία κατέστρεψε την ανθρωπότητα».


Ο Μπαντέμης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών ως επικεφαλής της επίθεσης σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.
Πρόκειται για μία από τις πιο ενδεικτικές για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της μεγάλης δίκης.
Ηταν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, όταν 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη επιτέθηκε άγρια στις δύο μεσήλικες γυναίκες.
Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες άρχισαν να τις βρίζουν, τις έριξαν κάτω, τις χτύπησαν με γροθιές, με κλοτσιές και με λοστούς και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 16.06.2015 και το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επέδειξε μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, καταδικάζοντας τον Μπαντέμη και τους άλλους δύο κατηγορουμένους, τον Alexander Steven James (ερήμην) και τον Γεώργιο Φουρνάρο, για ληστεία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ αναγνώρισε και το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών.
Και ενώ το δικαστήριο τους έστειλε στη φυλακή, απορρίπτοντας τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, τελικά οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Εκτοτε οι δύο κατηγορούμενοι ζητούν αλλεπάλληλες αναβολές και τις πετυχαίνουν κι έτσι ο Μπαντέμης όχι μόνο παραμένει εκτός φυλακής, αλλά μέσω του ελληνικού στρατού τού δίνεται και η δυνατότητα να φιλοτεχνεί το προφίλ του εθνοφύλακα και να φωτογραφίζεται με τον κ. Καμμένο.
Η επόμενη δικάσιμος για την υπόθεση αυτή είναι πλέον πολύ κοντά. Εχει προσδιοριστεί για τις 25 Μαΐου 2018. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η ανάρτηση για τον «πιο διάσημο εθνοφύλακα» κάνει τον γύρο του διαδικτύου λίγες εβδομάδες πριν από τη δίκη. Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.
Τον Νοέμβριο του 2016 ο Χρήστος Καραγιαννίδης είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, που υπογραφόταν από συνολικά 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή για την ερώτηση αυτή ήταν μια μισαλλόδοξη και απειλητική κατά προσφύγων και αλληλέγγυων ανάρτηση μέλους της Εθνοφυλακής Λέσβου.
Οι βουλευτές λοιπόν διατύπωναν ερωτήματα για τα Τάγματα Εθνοφυλακής ανά την επικράτεια και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι πολίτες που μετέχουν σε αυτά. «Ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται προκειμένου να δοθούν όπλα σε πολίτες που μετέχουν στα Τάγματα Εθνοφυλακής; Οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται ή είναι άπαξ;».
Ερώτηση που γίνεται πάλι επίκαιρη, όταν μάλιστα το κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για εθελοντική ένταξη πολιτών στην Εθνοφυλακή είναι έντονο και όταν ο κ. Καμμένος είχε ανακηρύξει το 2017 «Ετος εφέδρων και εθνοφυλάκων».

Γράφει: Γιάννης Μπασκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.