25.5.18

Γκαζιές και ροδιές πάνω στις φωλιές των Καρέτα Καρέτα!

Αγώνας ταχύτητας με μοτοσικλέτες πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης (22/5) στην παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου που αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και οι όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας και οι εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ έμειναν έκπληκτοι όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.
Οι διοργανωτές βρίσκονταν σε σημεία επί της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.
Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους.
Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας.
Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγώνας ταχύτητας θα επαναληφθεί στην ίδια διαδρομή, πιθανόν αύριο, Παρασκευή.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει κατεπειγόντως να εξαιρεθεί το τμήμα της προστατευόμενης παραλίας και των αμμολόφων από τη διαδρομή για λόγους προστασίας της φύσης βάσει των σχετικών νόμων αλλά και των μέτρων της υπουργικής απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Γράφει Τάσος Σαραντής

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/gkazies-kai-rodies-pano-stis-folies-ton-kareta-kareta


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.