16.5.18

Νεοναζί και Καλόγριες στη «Μεγαλύτερη Νεοναζιστική Πορεία» της Ευρώπης



Το Σάββατο που μας πέρασε, περίπου 10.000 Κροάτες -συμπεριλαμβανομένων νεοναζί και μέλη της Καθολικής Εκκλησίας- συγκεντρώθηκαν σε ένα μέρος στην αυστριακή πόλη Bleiburg για να γιορτάσουν τη μνήμη του κινήματος Ουστάσα, που ηττήθηκε τον Μάιο του 1945.


Αυτό το πρώην φασιστικό κίνημα που συνδέθηκε με τους Ναζί ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων, Ρομά, Σέρβων και μουσουλμάνων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί εκ των οποίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Jasenovac της Κροατίας, το οποίο ήταν το μοναδικό στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρίς καμία γερμανική εμπλοκή.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες Ουστάσι συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν από συμμαχικές δυνάμεις στο Bleiburg. Η ετήσια εκδήλωση πενθεί αυτό το γεγονός το οποίο διοργανώνεται από την κροατική Καθολική Εκκλησία, η οποία υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση δεν είναι πολιτική, αλλά μια λειτουργία που αποσκοπεί στο να «θυμούνται τους νεκρούς».

«Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους χαμένους μας ήρωες», είπαν αυτοί οι δύο τύποι.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, η εκδήλωση είναι η «μεγαλύτερη τακτική νεοναζιστική πορεία» στην Ευρώπη. Και παρά τις εκατοντάδες των ατόμων που διαμαρτύρονται για την εκδήλωση, η αυστριακή κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ τίποτα για να τη σταματήσει.

Το Σάββατο, παρά την απαγόρευση για σαφή πολιτικά σύμβολα, ομιλίες και στολές, ένας παρευρισκόμενος με υπερηφάνεια έκανε τον -παράνομο- ναζιστικό χαιρετισμό αρκετές φορές κατευθείαν προς την κάμερά μου, παρουσία τοπικών Αυστριακών αστυνομικών. Ο Tomo Bilogrivić, του κινήματος της Ενωμένης Κροατικής Δεξιάς, έκανε μια ομιλία υπερασπιζόμενος τον φασισμό, ενώ ρατσιστικά σύμβολα και σημαίες υπήρχαν κανονικά παντού. Και παρόλο που παρατήρησα ότι σε δύο άτομα αρνήθηκαν την είσοδο επειδή φορούσαν μπλουζάκια που φέρουν το σύνθημα των Ούστασι «Za Dom Spremni», (Για την Πατρίδα) πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φορούσαν υπερήφανα τη δική τους όλη την ημέρα.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:



Κάποιος έγραψε «Θάνατος στον φασισμό» στον δρόμο που οδηγεί προς το χωράφι.

Πολλοί παρευρισκόμενοι έφεραν και τα παιδιά τους.

Κροατικές σημαίες στη συγκέντρωση.

Μια στιγμή προσευχής πριν από την έναρξη της λειτουργίας.

Ένας επισκέπτης κάνει τον «χαιρετισμό του Χίτλερ». Το περιστατικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές, παρουσία αρκετών αστυνομικών και αστυνομικών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την κροατική Καθολική Εκκλησία, η οποία ισχυρίζεται ότι ο ετήσιος αγώνας είναι απλώς μια ευκαιρία να θρηνήσουν τους νεκρούς.

Ένας επισκέπτης που έλαβε Θεία Κοινωνία.

Μερικοί επισκέπτες έφεραν χειροποίητα στεφάνια για να τιμήσουν τον ηττημένο στρατό Ούστασα.

Μια συλλογή από στεφάνια.

Το πλήθος των 10.000 ατόμων στο Loibacher Feld στο Bleiburg, στην αυστριακή περιφέρεια της Καρινθίας, κοντά στα σλοβενικά σύνορα.

Στην εκδήλωση δημιουργήθηκε ένα αυτοσχέδιο καθολικό παρεκκλήσι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.