17.5.18

Το «καράτε» δεν είναι μόνο για αγόρια: Συνέντευξη με δυο εκπαιδεύτριες αυτοάμυνας


Οι «Μαχητικές και Ελεύθερες», διοργανώνουν το τελευταίο διάστημα εργαστήρια γυναικείας αυτοάμυνας, τα οποία έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας ενθουσιασμό στις συμμετέχουσες. Τα μαθήματα είναι βασισμένα στις αρχές του Κραβ Μαγκά, μιας απλοποιημένης μίξης κινήσεων διάφορων πολεμικών τεχνών, με στόχο την αποτελεσματική αυτοάμυνα στο δρόμο. Πρώτα απ όλα όμως, τα μαθήματα βασίζονται στη λογική της αποφυγής του κινδύνου, της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της αντίληψης ότι η γυναίκα δεν είναι το «εύκολο θύμα». 
Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη με τις εκπαιδεύτριες των μαθημάτων, Γκέλυ Νιάνιου και Αφροδίτη Σκλαβάκη.

Γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μαθαίνουν αυτοάμυνα;
Γκέλυ: Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουν οι γυναίκες τους κινδύνους που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτής της εποχής. Τα ποσοστά των βιασμών και των παρενοχλήσεων είναι ανησυχητικά και όλες μας, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, έχουμε βιώσει απειλητικές καταστάσεις σαν γυναίκες. Όλες πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι ειδικά το γυναικείο φύλο δέχεται περισσότερες επιθέσεις. Οι άντρες λόγω και της μυϊκής τους δύναμης, τις περισσότερες φορές λόγω και του ίδιου του φύλου τους, αλλά και της κοινωνίας που είναι ανδροκρατούμενη, δεν κινδυνεύουν από τις ίδιες επιθέσεις με τις γυναίκες. Κινδυνεύουν από συγκεκριμένες επιθέσεις, σε μπαρ, στο αυτοκίνητο κλπ… Αντίθετα, οι γυναίκες είναι αυτές που βιάζονται, που κακοποιούνται στο σπίτι, βλέπουμε και τα υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας…

Αφροδίτη: Οι άντρες είναι πολύ πιο εύκολο να βλάψουν μια γυναίκα γιατί συνήθως είναι πολύ πιο αδύναμη, στα κιλά ή στη μυϊκή μάζα. Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν άντρα να χτυπηθεί από μια γυναίκα. Επομένως μια γυναίκα πρέπει να ξέρει να προστατεύεται, να κοιτάει γύρω της πάντα, να μπορεί να αυτοαμυνθεί.

Πόσο σημαντική είναι η στάση μας όταν κινούμαστε σε δημόσιους χώρους; Τι πρέπει δηλαδή να προσέχουμε;
Γκέλυ: Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, την οποία έχουμε απαντήσει και πολλές φορές στα εργαστήρια αυτοάμυνας. Οι γυναίκες, από τη φύση τους, έχουν μια ευγένεια ή μια ντροπαλότητα, κάτι που τις κάνει να είναι πολλές φορές, πάρα πολύ απρόσεκτες. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα περιστατικό βράδυ, ένας άντρας ζητάει βοήθεια από μια γυναίκα. Της ζητάει να τον βοηθήσει με κάτι στο αυτοκίνητο του π.χ. Η γυναίκα θα πάει. Δε θα σκεφτεί ότι θα της συμβεί κάτι κακό. Όλες σκέφτονται ότι θα συμβεί σε κάποια άλλη και όχι σε αυτές τις ίδιες. «Δεν μπορώ να τον προσβάλλω», σκέφτονται και πάνε. Είναι επίσης απρόσεκτες όταν δεν έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω τους, ακούνε μουσική ή μιλάνε στο κινητό περπατώντας στο δρόμο, που είναι πολύ μεγάλο λάθος. Ειδικά η λογική ότι μιλώντας στο κινητό μπορεί να καταφέρεις να ζητήσεις βοήθεια αν κάτι σου συμβεί, είναι εντελώς εσφαλμένη, γιατί μέχρι να σου στείλει κάποιος βοήθεια θα είσαι σίγουρα πολύ μακριά από το σημείο που ήσουν όταν μιλούσες στο κινητό. Επομένως, ας ξεχάσουμε το κινητό, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικές και με επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σε πανικό φυσικά.



Αφροδίτη: Είναι όλα ζήτημα ψυχολογίας της γυναίκας. Πρέπει επίσης να είμαστε πολύ ξεκάθαρες στα μηνύματα που στέλνουμε. Όταν κάποιος μας ενοχλεί θα πρέπει να του το δείξουμε με πολύ απλά λόγια «Όχι, δεν θέλω, φύγε μακριά, μη με ακολουθείς». Ο άντρας έχει κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οι γυναίκες συνήθως πολύ μικρότερη. Αυτό δίνει το περιθώριο στον άντρα να κάνει μια κίνηση, είτε να της επιτεθεί λεκτικά είτε σωματικά, εκμεταλλευόμενος αυτή την «αδυναμία». Πρέπει λοιπόν να προχωράμε με αυτοπεποίθηση.

Τι είναι το Κραβ Μαγκά; Και γιατί αποτελεί τη βάση των εργαστηρίων αυτοάμυνας που διδάσκετε;
Αφροδίτη: Πολλοί μπερδεύουν το Κραβ Μαγκά με πολεμική τέχνη. Δεν είναι πολεμική τέχνη με την κλασσική έννοια, γιατί μια πολεμική τέχνη απαιτεί πάρα πολλά χρόνια για να τη μάθεις και έχει και μία φιλοσοφία πίσω της. Το Κραβ Μαγκά έχει πάρει κομμάτια από όλες τις πολεμικές τέχνες και τα έχει απλοποιήσει, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, να μάθει κάποιες τεχνικές αυτοάμυνας και να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι του ασφαλής. Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες υπάρχουν διαιτητές, ρινγκ, κλπ. Στο δρόμο όμως, ξέρουμε ότι αυτά δεν υπάρχουν. Αντί για ρινγκ υπάρχει το πεζοδρόμιο, αντί για γάντια ένα μαχαίρι, ή ένα σπασμένο μπουκάλι… Το Κραβ Μαγκά είναι καθαρά αυτοάμυνα, είναι η προστασία στο δρόμο. Δε λέω φυσικά ότι στις πολεμικές τέχνες δε σου μαθαίνουν αυτοάμυνα, αλλά είναι αρκετά πιο πολύπλοκες, χρειάζεσαι δηλαδή πολύ περισσότερο χρόνο και εξάσκηση για να τις μάθεις.



Γκέλυ: Να συμπληρώσω ότι το Κραβ Μαγκά είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε από τον Imi Lichtenfeld και είναι βασισμένο στις αρχές του Boxing, της πάλης, του Aikido, του Judo και του Karate, μαζί με ρεαλιστικές αρχές μάχης δρόμου. Ο Imi Lichtenfeld ήταν Ούγγρος Εβραίος, ο οποίος το 1930 αντιμετώπισε έντονο αντισημιτικό κλίμα και φασιστικές επιθέσεις, οπότε μαζί με άλλους Εβραίους μποξέρ και παλαιστές, βοήθησε να υπερασπιστούν τη γειτονιά τους ενάντια στις ρατσιστικές συμμορίες.

Να τονίσω επίσης ότι στο Κραβ Μαγκά λαμβάνεται υπόψιν ότι κατά κανόνα ο θύτης / επιτιθέμενος θα είναι πολύ πιο σωματώδης από το θύμα, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες πολεμικές τέχνες, όπου μέσα στο ρινγκ μάχονται τα ίδια κιλά όπως είναι γνωστό. Η γυναίκα όμως, συνήθως κινδυνεύει από άντρες με πολύ περισσότερα κιλά και μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη από αυτήν, γι’αυτό και το Κραβ Μαγκά είναι η βάση και των δικών μας μαθημάτων αυτοάμυνας.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές των μαθημάτων αυτοάμυνας που διδάσκετε;

Γκέλυ: Καταρχήν τα μαθήματα βασίζονται στη γυναικεία ψυχολογία. Αυτό το σημείο το αναλύσαμε πολύ στα πρώτα εργαστήρια. Στη συνέχεια μάθαμε τα 4 στάδια αντίδρασης σε πιθανές επιθέσεις, που είναι η πρόληψη, η αναγνώριση της απειλής, η αποφυγή και τελικά η αντιμετώπιση της. Η αντιμετώπιση είναι το τελευταίο στάδιο, που σημαίνει ότι έχεις αποτύχει σε όλα τα προηγούμενα και εκεί μπαίνουν και οι τεχνικές που έχουν μάθει τα κορίτσια της ομάδας. Έχουμε ήδη δείξει αρκετές τεχνικές και θα δείξουμε κι άλλες στα επόμενα μαθήματα. Αλλά αυτό που τονίζουμε είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε να φτάσουμε εκεί, να προλαμβάνουμε δηλαδή τον κίνδυνο όσο καλύτερα μπορούμε.

Υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτά τα ζητήματα το τελευταίο διάστημα;
Αφροδίτη: Ευτυχώς ναι! Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό, γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και οι επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες. Αλλά το θετικό είναι ότι πλέον οι γυναίκες ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα και σκέφτονται πως θα προστατεύσουν τον εαυτό τους, το παιδί τους, την οικογένειά τους, πως θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση.



Γκέλυ: Βλέπουμε ότι οι αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση συνεχίζονται και μάλιστα αυτή την περίοδο έχουν πάρει τα πάνω τους. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο διεκδικούν τα δικαιώματά τους, την ελευθερία τους. Αυτό φαίνεται πολύ και μέσα στο χώρο της γυναικείας αυτοάμυνας. Αν ρωτούσες τη δεκαετία του 90 μια γυναίκα αν θα μάθαινε αυτοάμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό θα απαντούσε πως δεν είναι αναγκαίο. Το 2018 οι γυναίκες ενδιαφέρονται πάρα πολύ να μάθουν αυτοάμυνα.

Αφροδίτη: Να πω εδώ κι ένα προσωπικό παράδειγμα. Εγώ ξεκίνησα τις πολεμικές τέχνες οκτώ χρονών, ενώ οι γονείς μου ήθελαν να με γράψουν μπαλέτο, ενόργανη, κλπ. Εγώ όμως ήθελα να πάω καράτε. Έλεγα λοιπόν στον πατέρα μου «Μπαμπά θέλω να πάω καράτε» και μου απαντούσε «Όχι δεν θα πας καράτε, το καράτε είναι αντρικό άθλημα». Ήδη από την ηλικία των οκτώ, του εξήγησα ότι θεωρούσα απαραίτητο να μπορώ να προστατευτώ. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος θα απαντήσει ότι ένα κορίτσι πρέπει να μάθει αυτοάμυνα προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του. Οι καιροί δηλαδή αλλάζουν.

Πείτε μας και λίγα λόγια παραπάνω για το εργαστήριο γυναικείας αυτοάμυνας που διοργανώνουν οι Μαχητικές & Ελεύθερες και στο οποίο συμμετέχετε σαν εκπαιδεύτριες.
Γκέλυ: Καταρχάς ήταν εξαιρετική ιδέα και ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Η επιβράβευση που έχουμε πάρει από αυτό το εργαστήριο και η αίσθηση του να προσφέρουμε κάτι τόσο σημαντικό δεν περιγράφεται με λόγια. Οι Μαχητικές & Ελεύθερες έχουν οργανώσει κάτι φανταστικό, κάτι που φαίνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή των κοριτσιών στα εργαστήρια, και από τη διάθεσή τους να κάνουν πράγματα. Παίρνουμε πολλά κι εμείς οι ίδιες από αυτό το εργαστήριο και είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία.



Αφροδίτη: Σας ευχαριστούμε πολύ όντως, για αυτή την ευκαιρία που μας δώσατε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στα νέα κορίτσια, να τους αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση, να μη ντρέπονται / φοβούνται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε μια δύσκολη κατάσταση. Και χαιρόμαστε πραγματικά που όλο αυτό «δουλεύει» και φαίνεται στα βλέμματα των κοριτσιών κάθε φορά που τελειώνει ένα μάθημα. Αυτό που εισπράττουμε και εμείς είναι απερίγραπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.