22.5.18

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Λάρισα


Ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο εξαιτίας των ελλειπών μέτρων προστασίας των εργαζόμενων συνέβη στη Λάρισα, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό 32χρονου εργάτη. Καταπέλτης για την κατασκευαστική εταιρεία που εργαζόταν ο εργαζόμενος από το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, που καταγγέλλει την εταιρεία για χρήση ανειδίκευτων εργατών σε θέσεις ειδικευμένων εργαζόμενων, καθώς και τη μη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του larisanew.gr, το φρικτό ατύχημα συνέβη σε εργοστάσιο έξω από τη Λάρισα το πρωί της Δευτέρας, με τον εργάτη να εγκλωβίζεται κάτω από άγνωστες συνθήκες σε μηχάνημα της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΡΜΟΣ.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής, με συνολικά 13 άνδρες να επιχειρούν στην απεγκλώβιση του εργάτη. Κατά νεότερες πληροφορίες, ο 32χρονος βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και χειρουργήθηκε και παρακολουθείται από τους ιατρούς.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΛ), που καταγγέλλει «απουσία μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και για την χρησιμοποίηση εργατών σε ειδικευμένες εργασίες».

Το ΕΚΛ τονίζει πως «κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή», χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «εργοδοτικό έγκλημα», από εκείνα που «συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς», κατηγορώντας τις επιχειρήσεις πως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

«Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό "ατύχημα" και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο "δυστύχημα". Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς» καταγγέλλει το ΕΚΛ, και απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Επίσης, καταγγέλλει την εταιρεία για το γεγονός πως χρησιμοποιεί ανειδίκευτους εργάτες σε θέσεις ειδικευμένων εργαζόμενων.


Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΛ:

«Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή. Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό απ’ αυτήν την άποψη το γεγονός ότι η διεύθυνση της εταιρείας, δήλωσε στους εργαζόμενους, πως συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες, δεν θα σταματήσουμε για ένα ατύχημα!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, όπως και στην συγκεκριμένη προστασία, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες θέσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς, έχουν εξαπλωθεί σημαντικά στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο «δυστύχημα». Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, εκφράζει τη συμπαράσταση της στον συνάδελφό μας και στην οικογένειά του και θα είναι κοντά τους σε ότι χρειαστεί.

Καλεί τους εργαζόμενους, να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΝΛ:

Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να μην χρησιμοποιούνται σε καμία θέση ειδικευμένων εργαζομένων ανειδίκευτοι εργάτες-εργάτριες. Να τηρούνται στην εν’ λόγω εταιρεία και γενικότερα τα ωράρια εργασίας και όλα όσα προβλέπονται από τις ΣΣΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.