28.4.18

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις μετά τη δικαστική απόφαση – χάδι για την «αγέλη» βιαστών

Γράφει: Νατάσσα ΑργυράκηΑγανάκτηση και μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες ισπανικές πόλεις προκάλεσε η δικαστική απόφαση για υπόθεση ομαδικού βιασμού μίας 18χρονης στο γνωστό φεστιβάλ της Παμπλόνα Σαν Φερμίν το 2016. Πέντε άνδρες από την Σεβίλλη είχαν παρασύρει μία 18χρονη σε ένα υπόγειο και την εξανάγκασαν σε διαδοχικές σεξουαλικές επαφές, τις οποίες μαγνητοσκόπησαν.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Νοέμβρη το δικαστήριο έκανε δεκτά ως αποδεικτικό μέσο τα στοιχεία που συνέλλεξε ιδιωτικός ντετέκτιβ ο οποίος παρακολούθησε για καιρό το θύμα του βιασμού. Ο ντετέκτιβ προσελήφθη από την πλευρά των κατηγορουμένων και ακολουθούσε την κοπέλα τόσο στις εξόδους της, όσο και διαδικτυακά προκειμένου να αποδείξει πως συνέχιζε κανονικά τη ζωή της και επομένως δεν μπορούσε να ήταν θύμα βιασμού! Τελικά τα στοιχεία δεν έγιναν δεκτά στο δικαστήριο κυρίως λόγω της έντονης πίεσης από τις μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της Ισπανίας.
Η «αγέλη»

Η ομάδα των αντρών έγινε γνωστή σαν «Αγέλη» (La Manada) γιατί οι πέντε άντρες, αφού βιντεοσκόπησαν τον ομαδικό βιασμό τον ανέβασαν στη διαδικτυακή ομάδα «Αγέλη», στην οποία δημοσιεύεται παρόμοιο υλικό.

Το δικαστήριο της Παμπλόνα καταδίκασε τους πέντε σε 9ετή φυλάκιση κρίνοντάς τους ενόχους για «σεξουαλική κακοποίηση» και όχι για βιασμό!

Επομένως, τα ισπανικά δικαστήρια κρίνουν πως μπορεί κανείς να βιάσει, να μαγνητοσκοπήσει το βιασμό, να τον διαδώσει ιντερνετικά, να βασανίσει σωματικά και ψυχολογικά μια γυναίκα και να μην καταδικαστεί γι’ αυτό!

Στο ισπανικό δίκαιο, ο βιασμός (που επισύρει ποινή έως και 26 χρόνια κάθειρξης) διαχωρίζεται από την παρενόχληση, στην οποία δεν αποδίδονται τα χαρακτηριστικά της βίας και της προσβολής και η ποινή είναι ελαφρύτερη.
«Δεν αντέδρασε, άρα δε βιάστηκε»

Στο βίντεο η κοπέλα, που είναι μεθυσμένη, οδηγείται χωρίς να αντιδρά στο σημείο της επίθεσης. Η αστυνομία στην αναφορά της λέει ότι η κοπέλα υπήρξε παθητική σε όσα συνέβησαν ενώ η ίδια είχε καταθέσει ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Μόλις κατήγγειλε βέβαια το περιστατικό και πέρασε από ιατροδικαστική εξέταση, οι γιατροί διαπίστωσαν το βιασμό της, αλλά αυτό δε φάνηκε να είναι αρκετό για τους δικαστές.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε μια σειρά χώρες, το θύμα ενός βιασμού να θεωρείται ότι «συναίνεσε» στην κακοποίησή του, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι αντιστάθηκε. Σε μια σειρά περιπτώσεις, αν το θύμα δεν έχει πάνω του σημάδια πάλης ή σοβαρούς τραυματισμούς, αν πει στο δικαστήριο ότι ήταν σε κατάσταση σοκ, ή φοβήθηκε να αντιδράσει, ακόμη κι αν ήταν αναίσθητη, θεωρείται ότι δε βιάστηκε.
Δεν είναι μόνο η Ισπανία

Το περιστατικό το βιασμού στην Ισπανία δεν είναι «μεμονωμένο». Η αθώωση των «διάσημων» δραστών του ομαδικού βιασμού στην Ιρλανδία, είναι άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη τέτοιου είδους περιστατικά.

Οι δύο τελευταίες αυτές υποθέσεις, στην Ιρλανδία και την Ισπανία, μας υπενθυμίζουν ότι ο βιασμός είναι το μόνο έγκλημα στο οποίο το θύμα καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι «ένοχο» και στιγματίζεται περισσότερο από τους ίδιους τους δράστες.
Το κίνημα λέει «εγώ σε πιστεύω»

Τα συνθήματα «Yo sí te creo» (εγώ σε πιστεύω) και «Nosotras somos la manada» (εμείς είμαστε η αγέλη) έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της Ισπανίας, ενώ πολλές ακόμα διαμαρτυρίες διοργανώνονται και τις επόμενες μέρες.

Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη υπόθεση ελάφρυνσης ποινής κάποιων βιαστών. Πρόκειται για μια γενικευμένη κατάσταση που ενοχοποιεί το θύμα του βιασμού και όχι το θύτη, που κάνει το έγκλημα του βιασμού να μένει σχεδόν πάντα ατιμώρητο. Φωνάζουμε και εμείς, μαζί με τις Ισπανίδες, τις Ιρλανδές, αλλά και μαζί με τις γυναίκες και τους άνδρες σε όλο τον κόσμο που μάχονται ενάντια στον σεξισμό: Αρκετά πια με τη βία απέναντι στις γυναίκες! Αρκετά πια με την πατριαρχία και τον καπιταλισμό!


Πηγη:http://net.xekinima.org/ispania-mazikes-diadiloseis-meta-ti-d/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.