5.4.18

«16 άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

diamartyria-prosfyges.jpg

Θύμιζε περισσότερο τελετή μνήμης παρά συνηθισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ακόμα και τα συνθήματα που πήγαν να φωνάξουν κάποιοι ακούστηκαν παράταιρα.
Σαν πομπή η διαδήλωση εμφανίστηκε λίγο μετά τις 6.30 στην κορυφή στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος και έμεινε εκεί αρκετά λεπτά, σιωπηλά, χωρίς φωνές. Ηταν εύγλωττα τα πλακάτ που κρατούσαν οι πρόσφυγες από τις καταλήψεις του City Plaza και της Νοταρά και άλλοι διαδηλωτές. «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα», «Η σιωπή σκοτώνει», «Θα τους σώζατε αν ήταν Ευρωπαίοι;», «Δεκαέξι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν σωθεί», «Η Ευρώπη-Φρούριο δολοφονεί».
Κατέβηκαν από τα σκαλιά και σταμάτησαν στο κέντρο της πλατείας, πάνω από το σιντριβάνι. Στην πρώτη σειρά οι συγγενείς της αφγανικής οικογένειας που ήρθαν από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία για να συμπαρασταθούν στους δικούς τους και να αναζητήσουν απαντήσεις.
Κρατούσαν μεγάλες φωτογραφίες των νεκρών συγγενών. Ανάμεσά τους, στην πρώτη γραμμή στο Σύνταγμα, η θεία Φαχίμπα, 41 ετών, η μόνη Αφγανή που επέζησε από το ναυάγιο.
Το βουβό της κλάμα δεν σταμάτησε στιγμή και έδινε τον τόνο στη διαδήλωση, καθηλώνοντας αρκετή ώρα στο σημείο τούς διαδηλωτές, τους συγγενείς, τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους.
Δεκαέξι πλακάτ τοποθετήθηκαν στο έδαφος, στη μνήμη κάθε νεκρού που «θα μπορούσε να έχει σωθεί», όπως έγραφαν. Μπροστά στα πλακάτ, 30 κόκκινα τριαντάφυλλα.

Ο Σοχράμπ από τη Γερμανία

Κι ύστερα έσπασε η σιωπή. Από τη μικροφωνική διαβάστηκε το ψήφισμα των συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου για τις εγκληματικές ευθύνες της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Οπως αναφέρει στο αναλυτικό του δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel Online (αναδημοσιεύεται σήμερα στο efsyn.gr στα ελληνικά, με ευγενική παραχώρηση του περιοδικού), το ναυάγιο συνέβη αφού σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανή ύστερα από καταδίωξη του τουρκικού λιμενικού στο πλαίσιο της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Επειτα τον λόγο πήρε ο Σοχράμπ, συγγενής που ήρθε από τη Γερμανία. Διηγήθηκε τι συνέβη από τη στιγμή που σταμάτησε η μηχανή. Οτι στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου ο Ντάραμπ, που βρισκόταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, δέχτηκε στο κινητό του πανικόβλητο φωνητικό μήνυμα από την αδελφή του που βρισκόταν στη βάρκα: «Βυθιζόμαστε!».
Επικοινώνησε αμέσως με τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και στη συνέχεια με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στην Αθήνα, όπως και με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Σάμου, δίνοντας το γεωγραφικό στίγμα της βάρκας και κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη.
Αλλά επιχείρηση διάσωσης δεν έγινε ποτέ εκείνη την ημέρα. Μόνο το πρωί του Σαββάτου, αφού βρέθηκαν τρεις επιζώντες που είχαν καταφέρει να βγουν αποβραδίς στην ακτή. Ηταν αργά φυσικά.
Στο μόνο που μπορούσαν να χρησιμεύσουν τα σκάφη, τα ελικόπτερα και το αεροπλάνο που κινητοποίησε το Λιμενικό ήταν να περισυλλέξουν τους 16 νεκρούς.
«Μας λένε συνέχεια ότι έχει σώσει χιλιάδες ζωές το Λιμενικό. Εμείς όμως ρωτάμε γιατί δεν έσωσαν αυτούς τους δεκαέξι. Είχαν όλες τις πληροφορίες. Γνώριζαν το γεωγραφικό στίγμα της βάρκας. Είχαν ειδοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Γιατί δεν πήγαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μαςΓιατί έκαναν ολόκληρη επιχείρηση με αεροπλάνα και ελικόπτερα, όταν ήξεραν ότι ήταν πια πολύ αργά; Αν είχαν στείλει έγκαιρα μια βάρκα, θα έφτανε για να σωθούν οι άνθρωποι. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε απαντήσεις. Θέλουμε ανοιχτή έρευνα. Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθαναν 16 άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» είπε με φωνή δυνατή και πρόσωπο που δεν έπαψε να συσπάται από θλίψη και αγανάκτηση ο Σοχράμπ.
Την Τρίτη κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά οι τρεις επιζώντες και οι συγγενείς τους κατά παντός υπευθύνου για πράξεις, πλημμέλειες ή παραλείψεις σχετικά με τη μη έγκαιρη επιχείρηση διάσωσης.
Η υπόθεση βγήκε στο φως δέκα ολόκληρες ημέρες μετά το ναυάγιο, όταν επισκέφτηκε τους επιζώντες στο Νοσοκομείο Σάμου ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ακολούθησαν δύο αναλυτικά ρεπορτάζ του Spiegel, τα οποία έχουν φέρει την υπόθεση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη Γερμανία.

Τα στοιχεία του Spiegel

Το Λιμενικό επιμένει ότι το ναυάγιο έγινε το Σάββατο 17 Μαρτίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αλλά άκαρπη επιχείρηση διάσωσης.
Σημειώνει ότι την Παρασκευή έγινε άλλη επιχείρηση έρευνας για τέσσερις ολόκληρες ώρες στη θαλάσσια περιοχή, η οποία δεν συνδέεται με τα γεγονότα του Σαββάτου.
Οπως όμως αναφέρει το Spiegel, αξιωματικοί του Λιμενικού στη Σάμο σιωπηλά επιβεβαιώνουν σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους πως δεν γνώριζαν να έχει πραγματοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εκείνη την Παρασκευή.
Προκαλεί επιπλέον ερωτήματα ο ισχυρισμός του Λιμενικού, καθώς δεν φαίνεται να υπήρχαν πληροφορίες για αγνοούμενους την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση προκαλεί ερωτήματα η διάρκεια της έρευνας, η οποία δεν φαίνεται να εξάντλησε το χρονικό περιθώριο για εντοπισμό αγνοούμενων.
Την υπόθεση ερευνά το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Το σίγουρο είναι ότι η αλήθεια θα φανεί μόνο σε περίπτωση που έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως και γίνει σοβαρή και διάφανη έρευνα για τα περιστατικά, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια ανοιχτή και ανεπηρέαστη δίκη.
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.