5.3.18

Αδύνατη η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα

Η αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια κρίσιμης σημασίας από τον ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες αρωγής, δεν θα μπει σήμερα στην Ανατολική Γούτας, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στο Reuters.

Το κομβόι των περίπου 40 φορτηγών επρόκειτο να μπουν στην Ντούμα, στον θύλακα που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη. Μόνο μια μικρή αυτοκινητοπομπή με εφόδια για 7.200 ανθρώπους έχει περάσει από τις αρχές του έτους.
Στο μεταξύ προωθούνται οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με τα συριακά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι στρατεύματα και συμμαχικές πολιτοφυλακές έχουν κατακτήσει πολλά χωριά και πόλεις σε μια επαναστατημένη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Associated Press.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάφερε επίσης ότι οι αντάρτες ανέκτησαν τον έλεγχο τουλάχιστον μίας πόλης και ότι σε μια αντεπίθεση των ανταρτών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν 12 στρατιώτες.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 10% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των μελών της Τζαΐς Αλ Ισλάμ, μιας από τις κυριότερες αντάρτικες οργανώσεις στη Γούτα, επικεντρώνονται στον τομέα της Αλ Ριχάν και στην κοινότητα Σιφουνίγια.
Το Orient TV, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, επικαλούμενο μάρτυρες από την περιοχή, μετέδωσε ότι λόγω της προώθησης των κυβερνητικών δυνάμεων πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την Ανατολική Γούτα για να γλιτώσουν. 
Το κανάλι έκανε μάλιστα λόγο για ευρείας κλίμακας εκτόπιση. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι άμαχοι φεύγουν από από τις περιοχές που κατέλαβε ο στρατός, στην ανατολική περιφέρεια του θύλακα, και αναζητούν καταφύγιο σε περιοχές στο κέντρο της Ανατολικής Γούτας.
Την ίδια ώρα στη Μόσχα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωνε ότι οι αντάρτες έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους προκειμένου να εμποδίσουν τους αμάχους να φύγουν μέσω του ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.