24.3.18

Δεσμεύσεις Βίτσα για διαδικασίες ασύλου και ασυνόδευτους ανηλίκους

Την ανάληψη της ευθύνης των ασυνόδευτων ανηλίκων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τη σύντμηση των διαδικασιών απονομής ασύλου εντός τριών μηνών, προανήγγειλε από τη Χίο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας

Ο υπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία γνωριμίας στα hot spot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προέβη στις δύο αυτές σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο Χίου παρουσία του δημάρχου Χίου Μαν. Βουρνού, των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη που μετείχε σε όλες τις συναντήσεις. 
Απαντώντας σε ζητήματα που αφορούν στο πάγιο νησιωτικό αίτημα της αποσυμφόρησης, ο κ. Βίτσας αφού υπερασπίστηκε το έργο του προκατόχου του -τονίζοντας ότι ήδη οι αριθμοί των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί στο 40%, αποκάλυψε  ότι στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά διάφορες πτυχές του προσφυγικού και εκκρεμή ζητήματα, θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για συντόμευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στις 90 ημέρες
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν επαφές, ώστε τα ασυνόδευτα ανήλικα να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από σχετικά προγράμματα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 
Ωστόσο μέσω αυτής της εξέλιξης, τα ασυνόδευτα ανήλικα θα μπορούν να αποχωρούν άμεσα από τα νησιά, συμβάλλοντας στην επιπλέον αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 
Ο ίδιος προανήγγειλε και την ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν εκεί, ενώ έτεινε και χείρα συνεργασίας στον δήμο Χίου, καλώντας τον να εργαστούν από κοινού για την υπέρβαση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δυο φορέων και ειδικότερα στο ζήτημα της παραχώρησης της ΒΙΑΛ, όπου ο δήμος ζητά την έξωση του υπουργείου από εκεί και το κλείσιμο της δομής. Επίσης, υποσχέθηκε την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών στους δήμους για τις υπηρεσίες στα ΚΥΤ, που τώρα δεν πληρώνονται.
Νωρίτερα, ο υπουργός εντός της ΒΙΑΛ είχε συναντηθεί με τους κατοίκους της γειτονικής κοινότητας Χαλκειούς, ακούγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη γειτονία με το ΚΥΤ, επαναλαμβάνοντας από τη μεριά του ότι σύντομα θα αποζημιωθούν οι ζημιές του 2016 και υποσχόμενος μια σειρά έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής (έργο επιπλέον περίφραξης και διαχείρισης λυμάτων του καταυλισμού). 
Ο κ. Βίτσας ακόμη συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, παρουσία και του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη. 
Γράφει: Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.