Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν μόνες τους αν θέλουν να φορούν μαύρα ρούχα και καλύμματα προσώπου, σε κάθε περίπτωσή όμως τα ρούχα τους θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπή».
Ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, αφού προήχθη σε πρίγκιπα διάδοχο τον Ιούνιο του 2017, προωθεί μια σειρά οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο που έχουν στόχο να βελτιώσουν τη θέση των γυναικών και των νέων, θέλοντας να προσεγγίσει - κατά το δυνατόν - τον δυτικό τρόπο ζωής.
Εγκαινίασε μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων με την επωνυμία «Όραμα 2030» για τη χώρα, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί η οικονομία της από τον μαύρο χρυσό και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, πήρε μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και κυρίως μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.
Με απόφαση του, διορίστηκε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης μια γυναίκα, η Ταμαντάρ μπιν Γιούσεφ αλ Ράμα. Είναι μία από τις λίγες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που καταφέρνουν να διοριστούν σε τόσο υψηλόβαθμη θέση, μετά τη Νόρα αλ Φάγεζ η οποία είχε διοριστεί το 2009 υφυπουργός Παιδείας.
Γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να οδηγούν, να παρακολουθήσουν δημόσιες αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και να μπούνε στο στάδιο για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και σε μια «οικογενειακή» ζώνη διαχωρισμένη από τις υπόλοιπες με τους άνδρες οπαδούς.
Την Τρίτη τον πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBS το βράδυ της Κυριακής, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τι θα φορούν.
«Οι νόμοι είναι πολύ σαφείς και καθορίζονται στους νόμους της Σαρία (Ισλαμικός νόμος): οι γυναίκες φορούν αξιοπρεπή και σεβαστά ρούχα, όπως και οι άνδρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας παράθυρο όχι με απεριόριστη βέβαια θέα.
«Αυτό, ωστόσο, δεν καθορίζει ιδιαίτερα αν θα είναι ένα μαύρο abaya, μια μπούρκα ή ένα μαύρο κάλυμμα κεφαλής», πρόσθεσε. «Η απόφαση αφήνεται εξ ολοκλήρου στις γυναίκες να αποφασίσουν ποιο είδος αξιοπρεπούς και σεβαστής ενδυμασίας επιλέγουν να φορέσουν».
«Αξιοπρεπή ρούχα» ανοιχτά στην ερμηνεία
Μέχρι σήμερα η ερμηνεία που έκαναν στη Σαρία απαγόρευε στις γυναίκες να κυκλοφορούν χωρίς να φοράνε έναν μαύρο μανδύα που καλύπτει τα ρούχα τους (abaya).
Αν και η δήλωση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται να σηματοδοτεί ένα ακόμη άνοιγμα για τα δικαιώματα των γυναικών στο συντηρητικό βασίλειο, η έμφαση του πρίγκιπα στην «αξιοπρεπή και σεβαστή ενδυμασία» σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φορούν ό, τι θέλουν.
Παρόλο που η Σαουδική Αραβία δεν έχει γραπτό νομικό κώδικα για να συνοδεύσει το νόμο της Σαρία, η δικαστική εξουσία και η αστυνομία έχουν επιβάλει αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν αβάγες και να καλύπτουν τα μαλλιά και τα πρόσωπά τους.
Παρόλο που τα μέτρα αυτά δείχνουν βεβαίως την πρόοδο, στη χώρα εξακολουθεί να κυριαρχεί η διάκριση και η ανισότητα των φύλων με το συνεχιζόμενο σύστημα κηδεμονίας. Το σύστημα απαιτεί από τις γυναίκες να λάβουν την άδεια ενός αντρικού μέλους της οικογένειας για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να ταξιδέψουν ή να πραγματοποιήσουν άλλες δραστηριότητες.
Το 2016, το Global Gender Gap Report (το οποίο ερευνά την ισότητα των φύλων σε διάφορες χώρες, κατέταξε τη Σαουδική Αραβία στην τέταρτη θέση, έχοντας πίσω της τη Συρία, το Πακιστάν και την Υεμένη).
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ακόμη δεν μπορούν να παντρευτούν ή να πάρουν διαζύγιο, να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψουν, να βρουν εργασία ή να κάνουν μία εγχείρηση, χωρίς την άδεια από τον άντρα κηδεμόνα. Δεν μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα με ανθρώπους του αντίθετου φύλου. (Μερικές εξαιρέσεις είναι τα νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι ιατρικές σχολές). Δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κάποιον άντρα σπόνσορα, να κρατήσουν την κηδεμονία των παιδιών όταν αυτά ξεπεράσουν την ηλικία των επτά για τα αγόρια και των εννιά για τα κορίτσια, ούτε να κάνουν αίτηση για εθνική ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς την άδεια του κηδεμόνα. Μέχρι να μπορέσουν όλα αυτά, όλα θα είναι ημίμετρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.