9.3.18

Λυσσούσαν να κάψουν μετανάστες ζωντανούς

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι, με εμπρηστικό λόγο και διάθεση, εμφανίζονται τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές και Combat 18, στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει η επικινδυνότητα των δραστών, η οποία εκπορεύεται από τις ακροδεξιές αντιλήψεις τους και το μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
Χαρακτηριστικός ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος όπου εμφανίζεται η πρόθεση των κατηγορουμένων να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία επιχείρησαν να εκτελέσουν, κάνοντας πράξη τη διάθεσή τους αυτή, στις 20 Μαΐου 2016, στη Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν να καούν μικρά προσφυγόπουλα.
Το νοσηρό έργο των Ελλήνων νεοναζί επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους στην κατάληψη της Στέγης Προσφύγων, Νοταρά 26, και στη βιβλιοθήκη και το κοινωνικό παντοπωλείο των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού στις 17 Απριλίου 2016.
Ο 35χρονος Γεώργιος Δημητρίου από τα Γιάννενα, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και φέρεται ως αρχηγός των ΑΜΕ και των Combat 18, αναρτούσε βίντεο και κείμενα στο διαδίκτυο για την εμπρηστική δράση τους.
Ωστόσο στους αστυνομικούς δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και ότι ο ίδιος έχει ρόλο συντονιστή. Παραδέχθηκε πάντως την ένταξή του σε αυτήν πριν από οκτώ χρόνια.

Το modus operandi της οργάνωσης

Σύμφωνα με τη δικογραφία και από τα στοιχεία που συνέλεξε η Αντιτρομοκρατική, προκύπτει ότι τουλάχιστον ο προαναφερόμενος μαζί με τους Ιωάννη-Χρήστο Μπαλάσκα, Σπυρίδωνα Μεταλληνό, Γεώργιο Μακρή, Παναγιώτη Αβραμίδη, Σάββα Αμανατίδη και Αθανάσιο Αλεπίδη έχουν ενταχθεί σε μια ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες.
Το διαβιβαστικό της αστυνομίας εμφανίζει τον «Αλέξανδρο Τσαμπανίκα» να έχει τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο τον ρόλο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. Καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης δίνοντας στα μέλη σαφείς εντολές-οδηγίες και θωράκιζε τον τρόπο επικοινωνίας του δίνοντάς τες μέσω διαδικτύου. Ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τους ρόλους και τα καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς που εκείνος είχε καθορίσει.
Ειδικότερα, ο «Τσαμπανίκας», ως διευθύνων την οργάνωση, ενέταξε σε αυτήν τους Χρήστο Μπαλάσκα και Γεώργιο Μακρή (δικηγόρος), στους οποίους είχε αναθέσει διακριτούς ρόλους, δίνοντάς τους συγκεκριμένες εντολές.
Ο 32χρονος δικηγόρος προωθούσε τα συμφέροντα της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς, της παροχής νομικής βοήθειας στα μέλη της και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, ο δικηγόρος «είχε υποτάξει τη βούλησή του στη βούληση του Δημητρίου και εκτελούσε τις εντολές του».
Τον ρόλο της εκτέλεσης ενεργειών της οργάνωσης είχε αναθέσει στον Χρήστο Μπαλάσκα και τους έδινε οδηγίες σχετικά με το είδος του στόχου και τον τρόπο δράσης τους (επιθέσεις σε χώρους αντίθετης ιδεολογίας ή αναγραφή ακροδεξιών συνθημάτων).
Ο Μπαλάσκας συνέλεγε τις πληροφορίες για τον επικείμενο στόχο, έκανε κατόπτευση του χώρου και σχεδίαζε τον τρόπο προσέγγισης και διαφυγής.
Στη συνέχεια ενημέρωνε τον Μεταλληνό εάν χρειαζόταν να φέρει μαζί του το ρόπαλό του και το μέσο μετακίνησής τους και προμηθευόταν τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαν, όπως μπιτόνια βενζίνης κ.λπ.
Μετά την ολοκλήρωση των επιθέσεων, βιντεοσκοπούσαν τα... έργα τους ή τραβούσαν φωτογραφίες, έστελναν το υλικό στον Δημητρίου και τον ενημέρωναν για την ολοκλήρωση και επιτυχία τους.
Στους αστυνομικούς ο Μεταλληνός παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε τέσσερις επιθέσεις και δήλωσε ότι ο Μπαλάσκας έπαιρνε εντολές από άγνωστο άνδρα μέσω messenger και facebook, τις οποίες εκτελούσε ανεξάρτητα από τη θέλησή του, ενώ ο άγνωστος δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει ο ίδιος στις ενέργειες γιατί φοβόταν ότι θα προδοθούν στην αστυνομία.
Τη συμμετοχή σε τέσσερις επιθέσεις, τοποθετώντας γκαζάκια, παραδέχθηκε και ο Αθανάσιος Αλεπίδης, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ομάδα στην οποία συμμετείχε εκείνος πραγματοποιούσε επιθέσεις μόνο σε αντιφασιστικά στέκια.
Ο Χρήστος Μπαλάσκας φέρεται ως φυσικός αυτουργός της τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ανω-Κάτω Πατησίων», της επίθεσης στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «ΙΣΤΟΣ», του καψίματος της τουρκικής σημαίας, ενώ δεν προέβαινε σε καμία ενέργεια χωρίς να πάρει την έγκριση του Δημητρίου.
Γράφει: Δ.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.